Lubisz udka z kurczaka? Każdy lubi. Szczególnie, jak są w dobrym sosie i soczyste. Czyli dokładnie jak te. Trochę pikantne, musztardowe, z lekko jabłkowym, słodkim posmakiem cydru. Może Ci się wydawać, że są trudne, bo najpierw się je podsmaża, a potem podpieka, ale to tak naprawdę trwa chwilę i nie wymaga dużych umiejętności.
Składniki
6-8 udek z kurczaka (bez kości)
szczypta soli i pieprzu
1-2 szalotki
2 duże ząbki czosnku
1/4 szklanki rosołu
1 łyżka musztardy Dijon
1/4 szklanki cydru
Przepis na udka z kurczaka w musztardzie
Kurczaka porządnie popieprz i posól.
Smaż go na patelni około 10 minut na średnim ogniu.
Przełóż go do naczynia żaroodpornego i piecz 6-8 minut w temperaturze 220ºC.
W tym czasie na patelni, na której piekł się kurczak, podsmaż posiekany czosnek i szalotkę.
Dodaj musztardę, rosół i cydr. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.
Gotuj 3-4 minuty.
Dodaj upieczone udka i wymieszaj.
I Twoje Udka kurczaka w musztardzie Dijon i cydrze gotowe.