Stek marynowany w ziołach
Przepisy

STEK MARYNOWANY W ŚWIEŻYCH ZIOŁACH

Jasna marynata z dodatkiem świeżych ziół, czosnku i wina nadaje niezwykłego smaku Twojemu ulubionemu kawałkowi wołowiny. Uracz rodzinę stekiem marynowanym w ziołach, świętując lato.

SKŁADNIKI

  • 2 steki z certyfikowanej wołowiny Angus (12-16 uncji) typu flat iron lub polędwica
  • 1 szklanka białego wina
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
  • 1 łyżka sosu Worcestershire Lea & Perrins®
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego, rozdrobnionego w dłoniach)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego szałwii (lub 1 łyżeczka suszonej)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 2 łyżeczki soli koszernej
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Jak przygotować stek marynowany w ziołach?

  1. Połącz wszystkie składniki marynaty i wybrane steki w woreczku z zamkiem. Usuń powietrze z woreczka i zamknij. Odstaw do lodówki na noc.
  2. Odrzuć wszystkie składniki marynaty i osusz steki. Piecz na grillu lub w piekarniku do pożądanego stopnia wysmażenia (125-130°F dla medium rare). Pozostaw na 5-10 minut, a następnie pokrój na cienkie plasterki w poprzek włókien.
  3. Propozycja podania: podawaj na sałatce z mieszanki młodych liści, grillowanej cukinii, pomidorów, ogórków i szczypiorku.