STEK MARYNOWANY W ŚWIEŻYCH ZIOŁACH
14 sierpnia, 2023
Jasna marynata z dodatkiem świeżych ziół, czosnku i wina nadaje niezwykłego smaku Twojemu ulubionemu kawałkowi wołowiny. Uracz rodzinę stekiem marynowanym w ziołach, świętując lato.
SKŁADNIKI
- 2 steki z certyfikowanej wołowiny Angus (12-16 uncji) typu flat iron lub polędwica
- 1 szklanka białego wina
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
- 1 łyżka sosu Worcestershire Lea & Perrins®
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego, rozdrobnionego w dłoniach)
- 1 łyżka posiekanego świeżego szałwii (lub 1 łyżeczka suszonej)
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 2 łyżeczki soli koszernej
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Jak przygotować stek marynowany w ziołach?
- Połącz wszystkie składniki marynaty i wybrane steki w woreczku z zamkiem. Usuń powietrze z woreczka i zamknij. Odstaw do lodówki na noc.
- Odrzuć wszystkie składniki marynaty i osusz steki. Piecz na grillu lub w piekarniku do pożądanego stopnia wysmażenia (125-130°F dla medium rare). Pozostaw na 5-10 minut, a następnie pokrój na cienkie plasterki w poprzek włókien.
- Propozycja podania: podawaj na sałatce z mieszanki młodych liści, grillowanej cukinii, pomidorów, ogórków i szczypiorku.