Dziś mam dla was sałatkę w azjatyckim stylu. Wyśmienite mięsko, kilka warzyw i dressing, który nadaje smak całemu daniu. A jeśli nie chce Wam się robić sałatki, po prostu usmażcie mięso, pokrójcie je w plastry i maczajcie w sosie. To już będzie wystarczająca, syta przekąska, którą bardzo polecam.
Składniki:
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki pieprzu
3 łyżki oleju
400g rostbefu
1 mała sałata
200g pomidorków sherry
1 średni ogórek
4 cebule dymki
½ szklanki świeżych liści kolendry
Sos:
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
2 łyżeczki brązowego cukru
Przepis na sałatkę z rostbefem
Posiekaj czosnek i połowę kolendry. Dodaj do nich pieprz oraz olej i zmiksuj w blenderze lub rozbij w moździerzu.
Tak przygotowaną mieszanką natrzyj mięso.
Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso na dużym ogniu 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odłóż je, aby odpoczęło przez 4 minuty.
W miseczce wymieszaj se sobą wszystkie składniki sosu.
Posiekaj sałatę i dymkę, ogórka pokrój w plasterki, a pomidorki w połówki albo ćwiartki. Pokrój również mięso w cienkie plastry.
Wymieszaj warzywa i mięso ze sobą, polej sosem (nie koniecznie całym) i posyp kolendrą.
Podawaj natychmiast, najlepiej z jeszcze lekko ciepłymi kawałkami mięsa.