
Penne alla Vodka
19 stycznia, 2023

Przepis, który łączy ze sobą smak słonecznej Italii z produktem, który w naszej kulturze ma tak wielkie znaczenie – naszą swojską wódką.
Składniki
- 3 łyżki masła
- 2 duże ząbki czosnku
- 60g szynki prosciutto
- 2 puszki pomidorów
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 200g tłustej śmietany
- ¼ szklanki wódki
- szczypta soli
- 450g makaronu penne (jeśli jesteś uczulony na gluten wybierz makaron bezglutenowy, a jeśli na jajka, wybierz makaron nie zawierający jajek)
- parmezan do posypania
Przepis na makaron z wódką

- Na roztopionym maśle smaż posiekany czosnek, aż nabierze złotego koloru.
- Następnie dodaj do niego pokrojoną w wąskie paski szynkę i smaż jeszcze przez minutę.
- Dołóż pokrojone w dużą kostkę i odsączone pomidory oraz mieloną paprykę.
- Gotuj na małym ogniu 5 minut. Po upływie tego czasu, wlej śmietankę i często mieszając, gotuj jeszcze minutę.
- Dolej wódkę i gotuj kolejne 2 minuty.
- Dopraw solą do smaku.
- Podawaj wymieszane z ugotowanym makaronem penne i posypane parmezanem.

Poprzedni
Świetna pizza z salami i szpinakiem

Nowsze
Żeberka w coli
Zobacz również

Kakaowe ciasto z piwem i popcornem
20 grudnia, 2022
Boska pizza BBQ
30 grudnia, 2022