Nowa jadłonomia – Marta Dymek
Chcesz przetestować, czy styl żywienia wegańskiego będzie dla Ciebie odpowiedni, ale obawiasz się ciągłego uczucia głodu? A może jesteś gotów/gotowa na odkrywanie niezwykłych połączeń smaków? Zobacz co proponuje znana influencerka.
O książce
Marta Dymek, autorka słynnego bloga „Jadłonomia”, wydała swoją drugą książkę z przepisami. „Nowa Jadłonomia” jest zbiorem receptur roślinnych z całego świata. Jak zaznacza sama pisarka, odwiedziła wiele państw i przebyła tysiące kilometrów, aby z różnych zakątków globu wyszukać prawdziwe skarby wegańskiej kuchni. Dzięki temu powstała książka, która pozwala Ci teraz na podróż dookoła świata bez wychodzenia z domu.
Martwi Cię, że wydasz dużo pieniędzy na egzotyczne składniki czy przyprawy? Nic bardziej mylnego. Największą zaletą Jadłonomii jest wykorzystanie rodzimych warzyw i przekształcenie ich w nieoczekiwane sposoby za pomocą kilku niecodziennych dodatków. Sam przyznasz: mizeria po koreańsku, seler przyrządzony po chińsku, albo mus czekoladowy z wykorzystaniem wody po ciecierzycy, czy to nie brzmi intrygująco?
„Nowa Jadłonomia” to książka składająca się z ponad 100 przepisów, które nie zostały opublikowane na blogu. Została podzielona na sekcje: śniadania, przekąski, dania główne, desery i napoje. Wstęp książki zawiera dokładne omówienie podstawowych składników, które powinny znaleźć się w naszej spiżarni. Jeśli nie lubisz ściśle trzymać się przepisów, autorka często daje wskazówki na temat alternatywnych składników lub tego, które można pominąć.
Jeśli cenisz sobie proste i smaczne przepisy, to „Nowa Jadłonomia” na pewno Cię nie zawiedzie. Autorka, Marta Dymek, stworzyła kompendium roślinnych dań z całego świata, które łatwo przygotować i które zaskakują połączeniami smaków. Książka ta nie jest przeznaczona tylko dla wegan, ale też dla wszystkich, którzy chcą eksperymentować z nietypowymi składnikami. Niezależnie od Twojego sposobu odżywiania, „Nowa Jadłonomia” na pewno Cię zainspiruje!