
Nowa jadłonomia – Marta Dymek
Chcesz przetestować, czy styl żywienia wegańskiego będzie dla Ciebie odpowiedni, ale obawiasz się ciągłego uczucia głodu? A może jesteś gotów/gotowa na odkrywanie niezwykłych połączeń smaków? Zobacz co proponuje znana influencerka.
O książce
Marta Dymek, autorka słynnego bloga „Jadłonomia”, wydała swoją drugą książkę z przepisami. „Nowa Jadłonomia” jest zbiorem receptur roślinnych z całego świata. Jak zaznacza sama pisarka, odwiedziła wiele państw i przebyła tysiące kilometrów, aby z różnych zakątków globu wyszukać prawdziwe skarby wegańskiej kuchni. Dzięki temu powstała książka, która pozwala Ci teraz na podróż dookoła świata bez wychodzenia z domu.
Martwi Cię, że wydasz dużo pieniędzy na egzotyczne składniki czy przyprawy? Nic bardziej mylnego. Największą zaletą Jadłonomii jest wykorzystanie rodzimych warzyw i przekształcenie ich w nieoczekiwane sposoby za pomocą kilku niecodziennych dodatków. Sam przyznasz: mizeria po koreańsku, seler przyrządzony po chińsku, albo mus czekoladowy z wykorzystaniem wody po ciecierzycy, czy to nie brzmi intrygująco?
„Nowa Jadłonomia” to książka składająca się z ponad 100 przepisów, które nie zostały opublikowane na blogu. Została podzielona na sekcje: śniadania, przekąski, dania główne, desery i napoje. Wstęp książki zawiera dokładne omówienie podstawowych składników, które powinny znaleźć się w naszej spiżarni. Jeśli nie lubisz ściśle trzymać się przepisów, autorka często daje wskazówki na temat alternatywnych składników lub tego, które można pominąć.
Jeśli cenisz sobie proste i smaczne przepisy, to „Nowa Jadłonomia” na pewno Cię nie zawiedzie. Autorka, Marta Dymek, stworzyła kompendium roślinnych dań z całego świata, które łatwo przygotować i które zaskakują połączeniami smaków. Książka ta nie jest przeznaczona tylko dla wegan, ale też dla wszystkich, którzy chcą eksperymentować z nietypowymi składnikami. Niezależnie od Twojego sposobu odżywiania, „Nowa Jadłonomia” na pewno Cię zainspiruje!
Zobacz również

Pyszny przepis na gofry
10 marca, 2023
Czas na obiad. 100 pomysłów na odżywczy posiłek
17 lutego, 2023