Mrożony sernik cytrynowy
Przepisy

Mrożony sernik cytrynowy z mascarpone

Można go jeść bezpośrednio z zamrażarki, jeśli macie odpowiednio dużo samozaparcia, żeby jeść go w formie kamienia. Można oczywiście wyjąć z zamrażarki i poczekać 10-15 minut. Wtedy robi się pysznie kremowy. Już więcej nie będę Was zachęcał, bo pisząc to i patrząc na zdjęcia, mam ochotę znowu go zrobić, więc zostawiam Was sam na sam z przepisem.

Składniki:

Na spód:

  • 2 paczki herbatników pełnoziarnistych
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki cukru

Na masę:

  • 200g śmietany kremówki (30)
  • 250g serka twarogowego (niesłodzonego)
  • 250g sera mascarpone
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 łyżki soku z cytryny

Przepis na mrożony sernik

Przepis na mrożony sernik cytrynowy
  1. Masło rozpuść na wolnym ogniu.
  2. Herbatniki wsyp do blendera i zmiel.
  3. Dodaj do nich masło, cukier i jeszcze raz zmiksuj, żeby wszystko się ładnie połączyło.
  4. Tak przygotowaną masą wyłóż spód tortownicy o średnicy 26cm. Rozprowadź równo. Lekko ubij (ręką lub dnem szklanki).
  5. Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C.
  6. Odstaw do przestygnięcia (spód musi być zimny zanim pojawi się na nim masa serowa)
  7. Śmietanę ubij na sztywno i odstaw do lodówki.
  8. W misce wymieszaj ser twarogowy i mascarpone na gładką masę, powoli dodając skondensowane mleko i sok z cytryny.
  9. Delikatnie dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj.
  10. Spróbuj masy. Jeśli uważasz, że jest za mało cytrynowa, dodaj więcej soku z cytryny.
  11. Masę przelej do tortownicy, rozprowadź. na spodzie.
  12. Przykryj folią aluminiową i włóż do zamrażarki na kilka godzin, żeby sernik się zmroził.