Makaron z szynką i pieczarkami
Przepisy

Makaron z szynką i pieczarkami

Jak przygotować w 20 minut pyszną kolację, która zaskoczy twoją kobietę? Ja proponuję makaron z pysznym, prostym sosem na bazie czerwonego wina.

Składniki:

  • oliwa
  • 120g pieczarek
  • 2 szalotki
  • 150g gotowanej szynki
  • 1 kostka bulionu wołowego (u mnie bulionetka)
  • 150ml czerwonego wytrawnego wina
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • parmezan do posypania
  • 500g makaronu (jeśli jesteś uczulony/uczulona na gluten, użyj makaronu bezglutenowego, a jeśli na jajka, takiego który nie zawiera jajek)

Przepis na makaron z szynką i pieczarkami

Przepis na Makaron z szynką i pieczarkami
  1. Szynkę pokrój w kostkę, szalotki i pieczarki drobno posiekaj.
  2. Wlej oliwę na patelnię i podsmaż je, aż szynka się ładnie zarumieni.
  3. Teraz pokrusz kostkę bulionu wołowego i dodaj ją do szynki, a następnie wlej wino.
  4. Doprowadź do wrzenia i duś wszystko około 3 minut.
  5. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i duś 3 minuty.
  6. Tak przygotowanym sosem polej ugotowany makaron i posyp startym serem.