
Makaron z szynką i pieczarkami
24 stycznia, 2023

Jak przygotować w 20 minut pyszną kolację, która zaskoczy twoją kobietę? Ja proponuję makaron z pysznym, prostym sosem na bazie czerwonego wina.
Składniki:
- oliwa
- 120g pieczarek
- 2 szalotki
- 150g gotowanej szynki
- 1 kostka bulionu wołowego (u mnie bulionetka)
- 150ml czerwonego wytrawnego wina
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- parmezan do posypania
- 500g makaronu (jeśli jesteś uczulony/uczulona na gluten, użyj makaronu bezglutenowego, a jeśli na jajka, takiego który nie zawiera jajek)
Przepis na makaron z szynką i pieczarkami

- Szynkę pokrój w kostkę, szalotki i pieczarki drobno posiekaj.
- Wlej oliwę na patelnię i podsmaż je, aż szynka się ładnie zarumieni.
- Teraz pokrusz kostkę bulionu wołowego i dodaj ją do szynki, a następnie wlej wino.
- Doprowadź do wrzenia i duś wszystko około 3 minut.
- Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i duś 3 minuty.
- Tak przygotowanym sosem polej ugotowany makaron i posyp startym serem.

Poprzedni
Boczek z chrupiącą skórą 5 smaków

Nowsze
Limonkowy coleslaw
Zobacz również

Chrupiąca ciecierzyca 5 smaków
2 grudnia, 2022
Bananowo – pomarańczowe smoothie
29 listopada, 2022