
Kogel-mogel
6 grudnia, 2022
Jajka na słodko? No pewnie! Klasyka w najczystszej postaci. Nie ma chyba prostszego „dania”, które smakowałoby równie dobrze, jak kogel-mogel. Każdy go zna, lubi, co najmniej raz leczył nim zachrypnięte gardło. Wiele osób robi go i zjada tak po prostu, na osłodę.
A wiedzieliście, że kogel mogel prawdopodobnie jest pochodzenia żydowskiego?
Składniki
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki cukru
Przepis na Kogel mogel
- Jajka sparz wrzątkiem, a następnie żółtka utrzyj z cukrem, aż przestaniesz widzieć kryształki cukru, a całość będzie bardzo jasna (prawie biała) i puszysta, z dużą ilością bąbelków.
Możesz też, tak jak ja, zastąpić jedną łyżeczkę zwykłego cukru, cukrem z wanilią.

Poprzedni
Chrupiąca ciecierzyca 5 smaków
Zobacz również

Pikantna Frittata
2 lutego, 2023
Parówki w boczku
4 stycznia, 2023