Klopsiki z kurczaka w Buffalo
Przepisy

Klopsiki z kurczaka w Buffalo

Te pikantne klopsiki z kurczaka są idealną, przyciągającą tłumy przystawką na następne przyjęcie, dzień gry lub jakikolwiek inny dzień. Przepis zajmuje mniej niż 30 minut od początku do końca!

Składniki

  • Nieprzywierający spray do pieczenia, do blachy
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki stołowe mleka, dowolnego rodzaju
  • 1/4 filiżanki plus 1 łyżka sosu Buffalo
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli koszernej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 0,5kg mielonego kurczaka
  • 2 zielone cebule, białe i jasnozielone części cienko pokrojone

Jak zrobić klopsiki?

Przepis na Klopsiki z kurczaka w Buffalo

Rozgrzać piekarnik
Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym lub posmaruj ją nieprzywierającym sprayem do gotowania.

Przygotuj klopsiki:
W dużej misce, za pomocą widelca ubij razem jajko, mleko i 1 łyżkę sosu Buffalo. Dodaj bułkę tartą, czosnek w proszku, sól i czarny pieprz, a następnie dobrze wymieszaj.

Dodaj kurczaka i użyj rąk, aby delikatnie połączyć składniki, tylko tyle, aby wszystko było wymieszane. Nie mieszaj za bardzo, bo klopsiki będą twarde. Masa będzie miękka i klejąca.

Uformuj klopsiki:
Nabierz okrągłą łyżkę kurczaka, zwiń w kulkę i ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia. Powtórz czynności z pozostałym kurczakiem. Powstanie około 20 małych klopsików. Jeśli Twoje ręce będą się kleić, zwilż je wodą.

Upiecz klopsiki:
Piecz klopsiki, aż będą złote od spodu i ugotowane w całości, około 14 minut.

Podawaj klopsiki:
Przesuń klopsiki na środek blachy do pieczenia i skrop je pozostałą 1/4 szklanki sosu Buffalo. Użyj łyżki, aby obtoczyć klopsiki w sosie. Przełóż je na talerz i rozrzuć na wierzchu cebulę. Podawaj z wykałaczkami i małą miseczką dodatkowego sosu na boku.

Pozostałości klopsików przechowuj w lodówce w przykrytym pojemniku do 3 dni. Odgrzej je w mikrofalówce, aż będą ciepłe.