Jajka faszerowane z boczkiem
Przepisy

Jajka faszerowane z boczkiem

Jajka faszerowane z boczkiem to smaczne i proste danie, które można przygotować na różne okazje. Możesz również dodać inną przyprawy według własnego uznania, albo zamienić boczek na inne składniki takie jak szynka, czy pieczarki.

Składniki

  • 5 plastrów boczku
  • 6-7 jajek
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ średniej czerwonej cebuli
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Jajka faszerowane przepis

Jajka faszerowane
  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Boczek usmaż na patelni albo upiecz w piekarniku na chrupko.
  3. Pokrusz go jak najdrobniej i wsyp do miski.
  4. Cebulę posiekaj bardzo drobno i dodaj do miski z boczkiem.
  5. Wlej do nich ocet, dodaj majonez, szczyptę soli i pieprzu.
  6. Jajka obierz i przekrój na połówki, a żółtka wyjmij łyżeczką i przełóż do miski, w której znajduje się reszta składników.
  7. Wymieszaj je dokładnie i tak przygotowaną masę nałóż do białek w miejsca po żółtkach.
  8. Jeśli chcesz, możesz nakładać masę dyszą, ale wtedy proponuję zmielić wszystko blenderem, bo kawałki boczku skutecznie będą zapychać urządzenie.