Jajka faszerowane z boczkiem to smaczne i proste danie, które można przygotować na różne okazje. Możesz również dodać inną przyprawy według własnego uznania, albo zamienić boczek na inne składniki takie jak szynka, czy pieczarki.
Składniki
5 plastrów boczku
6-7 jajek
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka cukru
½ średniej czerwonej cebuli
2 czubate łyżki majonezu
sól
pieprz
Jajka faszerowane przepis
Jajka ugotuj na twardo.
Boczek usmaż na patelni albo upiecz w piekarniku na chrupko.
Pokrusz go jak najdrobniej i wsyp do miski.
Cebulę posiekaj bardzo drobno i dodaj do miski z boczkiem.
Wlej do nich ocet, dodaj majonez, szczyptę soli i pieprzu.
Jajka obierz i przekrój na połówki, a żółtka wyjmij łyżeczką i przełóż do miski, w której znajduje się reszta składników.
Wymieszaj je dokładnie i tak przygotowaną masę nałóż do białek w miejsca po żółtkach.
Jeśli chcesz, możesz nakładać masę dyszą, ale wtedy proponuję zmielić wszystko blenderem, bo kawałki boczku skutecznie będą zapychać urządzenie.