Italia na talerzu. Wszystko o kuchni włoskiej
Chcesz książkę, która w przystępny sposób wprowadzi Cię w świat włoskiej gastronomii? Jednocześnie chcesz, żeby zatrzymał Cię tam na dłużej z coraz trudniejszymi i ciekawszymi przepisami? W takim razie jedyna książka, której potrzebujesz to „Italia na talerzu. Wszystko o kuchni włoskiej.” To kompendium wiedzy, a nie tylko suche przepisy. Nie brakuje ilustracji, fotografii, map, anegdot i portretów wybitnych osobistości – w końcu gotowanie zaczyna się od ludzi!
O Italii na talerzu
Ta książka obejmuje nie tylko klasyczne włoskie potrawy, ale także wiele nowoczesnych potraw, które dopiero niedawno narodziły się w tych cieplejszych południowych regionach. Oczywiście najlepiej smakują z autentycznymi włoskimi produktami, w tym wyjątkowymi serami, makaronami, winami, a nawet piwami.
Z książki dowiesz się, czym różni się cappuccino, macchiato i moccaccino oraz czy tiramisu można zrobić bez alkoholu Nie zabraknie też włoskich grzechów, w tym odpowiedzi na pytanie, czy śmietanka w spaghetti jest niewybaczalna Poznasz też bliżej Leonarda da Vinci i dowiesz się, czy był wegetarianinem Wszystko to zabierze Cię na ciepłe i tętniące życiem ulice Włoch, zapraszając do osobistego przeżycia ich kulinarnych historii.
Autorem tej książki jest François-Régis Gaudry, który przez lata gromadził swoje doświadczenie i wiedzę i dzieli się nimi z dzisiejszymi czytelnikami Wszystko to pod czujnym okiem wydawnictwa Znak, które od wielu lat dostarcza na rynek ciekawe tytuły.