Mimo, że każdy hummus zna, a większość osób go nawet lubi, to mało z nas próbował go robić w domu. To dziecinnie proste. Ten sos, dip, pasta czy jak chcecie to nazwać, składa się głównie ze zmielonej lub przetartej ciecierzycy z dodatkiem pasty ze zmielonego sezamu – tahini oraz przypraw. Jeśli robiliście kiedyś pesto, to poradzicie sobie bez problemu także z hummusem.
Warto pamiętać, że hummus smakuje trochę inaczej, kiedy się przegryzie, więc warto dać mu chociaż kilka godzin.
Z czym jeść hummus? Z warzywami pokrojonymi w słupki (marchewką, papryką, ogórkiem, kalarepą, rzodkiewką itd.) lub krakersami, chipsami itp. Można go też użyć jako pasty do kanapek lub placków.
Składniki:
1 słoik ciecierzycy
3 – 4 łyżki pasty tahini
3 – 4 łyżki oliwy
1 – 2 łyżki mielonego kminu
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku (obrane)
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie hummusu:
Ciecierzycę odsącz, zachowaj zalewę.
Wszystkie składniki przełóż do naczynia.
Zmiel wszystko na pastę.
Jeśli nie ma odpowiedniej konsystencji, dolej odrobinę wody z ciecierzycy i zmiel wszystko ponownie.
Przed podaniem można posypać pietruszką lub kolendrą oraz kminem rzymskim i polać oliwą.