Hummus klasyczny
Przepisy

Hummus klasyczny

Mimo, że każdy hummus zna, a większość osób go nawet lubi, to mało z nas próbował go robić w domu. To dziecinnie proste. Ten sos, dip, pasta czy jak chcecie to nazwać, składa się głównie ze zmielonej lub przetartej ciecierzycy z dodatkiem pasty ze zmielonego sezamu – tahini oraz przypraw. Jeśli robiliście kiedyś pesto, to poradzicie sobie bez problemu także z hummusem.

Warto pamiętać, że hummus smakuje trochę inaczej, kiedy się przegryzie, więc warto dać mu chociaż kilka godzin.

Z czym jeść hummus? Z warzywami pokrojonymi w słupki (marchewką, papryką, ogórkiem, kalarepą, rzodkiewką itd.) lub krakersami, chipsami itp. Można go też użyć jako pasty do kanapek lub placków.

Składniki:

  • 1 słoik ciecierzycy
  • 3 – 4 łyżki pasty tahini
  • 3 – 4 łyżki oliwy
  • 1 – 2 łyżki mielonego kminu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku (obrane)
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie hummusu:

Hummus
  1. Ciecierzycę odsącz, zachowaj zalewę.
  2. Wszystkie składniki przełóż do naczynia.
  3. Zmiel wszystko na pastę.
  4. Jeśli nie ma odpowiedniej konsystencji, dolej odrobinę wody z ciecierzycy i zmiel wszystko ponownie.
  5. Przed podaniem można posypać pietruszką lub kolendrą oraz kminem rzymskim i polać oliwą.