Żeberka w sosie BBQ

1

Druga część przepisów z warsztatów Pudliszek. Tym razem żeberka, za które byłem razem z Darią odpowiedzialny. Ja osobiście wolę żeberka pieczone, nie gotowane, a potem zapiekane, ale te były dobre. Nawet jeśli nie żeberka, to sos BBQ zrobiony na bazie ketchupu Pudliszki okazał się świetny, tylko trzeba mu było dać trochę czasu, żeby się przegryzł. Jeśli planujecie inne, np. pieczone żeberka lub w ogóle inne mięso, polecam zrobić ten sos chociażby do maczania.

Składniki:

Żeberka:

  • 3kg żeberek wieprzowych
  • duży garnek bulionu

Sos BBQ:

  • 0,5kg cebuli
  • 1kg marchewki
  • 0,5kg selera naciowego
  • główka czosnku
  • 0,2kg wędzonych śliwek
  • 2 butelki łagodnego ketchupu Pudliszki
  • 2 butelka pikantnego ketchupu Pudliszki
  • sporo Tabasco (wedle uznania)

Co i jak:

Sos:

  1. Cebulę, marchewkę, seler i czosnek pokrój drobno i podsmaż.
  2. Wrzuć warzywa do garna i zalej wodą. Gotuj aż będą miękkie.
  3. Zmiksuj je dokładnie, ewentualnie trochę zredukuj, jeśli sos wyszedł za rzadki i dodaj ketchup Pudliszki.
  4. Wymieszaj i dodaj pokrojone w paski śliwki.
  5. Gotuj na średnim ogniu, aż sos będzie miał taką gęstość, jaką chcesz. Pamiętaj, że im dłużej będziesz gotował, tym bardziej aromatyczny będzie.

Żeberka w sosie BBQ

Żeberka:

  1. Żeberka gotuj w bulionie, aż będą na tyle miękkie, że będziesz mógł bez oporu obrócić kostkę w mięsie.
  2. Każde żeberko zanurz w sosie BBQ, tak aby zostały nim dokładnie pokryte.
  3. Ułóż je na blasze i wolne miejsca polej sosem (ale bez przesady, żeby w nim nie pływany).
  4. Piecz je w temperaturze 200°C, aż sos zacznie się rumienić.

Smacznego.

Żeberka w sosie BBQ

Pozostałe przepisy z warsztatów Pudliszek:

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

1 komentarz

Polub Męski Wypas na Facebooku!