Żeberka w coli

0

Lubię żeberka z 2 powodów – po pierwsze są pyszne, a po drugie, mimo że marynowanie trochę trwa, praktycznie nic nie musimy z nimi robić. Tak więc marynujemy, czekamy, pieczemy i mamy pyszne, niemal rozpływające się w ustach mięso, którym nikt przy zdrowych zmysłach nie pogardzi.

wieprzowina

bez-laktozy-mini bez-jajek-mini bez-glutenu-mini

skladniki_rib

  • ok. 800g żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki miodu
  • ½ pół szklanki coli (125ml)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego chili
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej

przygotowanie_rib

  1. Do miski wlej miód, colę i wsyp przyprawy.
  2. Dodaj pokrojony w plastry czosnek i musztardę, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Żeberka pokrój wzdłuż żeber, tak aby każdy kawałek miał jedną kostkę.
  4. Zanurz je w marynacie, wymieszaj i odstaw do lodówki na 6 godzin.
  5. Po upływie tego czasu przełóż je do rękawa do pieczenia (wlej też trochę marynaty, żeby mięso nie wyschło) i zamknij go z obu stron. Możesz też użyć zwykłej zamykanego zamykanego żaroodpornego naczynia.
  6. Rękaw umieść na blasze i w piekarniku rozgrzanym do 180°C piecz przez 1½ godziny.

Smacznego.

 żeberka w coli

 Przepis znalazłem na blogu Kuchenne Wymysły.

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!