Dziś na obiad sprawdzony wielokrotnie przepis, bo czasem nie chce mi się kombinować. Po prostu chcę zjeść coś, co znam, lubię i nie ma ryzyka, że nie wyjdzie smaczne. Właśnie takim daniem są te piersi z kurczaka. Wypełnione ciągnącym się, delikatnym serem, suszonymi pomidorami i ziołami, a to wszystko owinięte w aromatyczną szynkę. Do tego jeszcze jakiś sos, surówka i mamy pewniaka na stole.
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 150g mozzarelli
- garść świeżej bazylii
- 8 suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 6 plastrów szynki serrano
Co i jak:
- Ser pokrój w kostkę, bazylię i pomidory posiekaj. Umieść je w jednej misce i wymieszaj z oregano.
- Każdą pierś przekrój na pół, ale nie do końca, tak żeby cały czas mieć jeden kawałek mięsa (tak jak bułkę w hod-dogu).
- W środek każdej piersi włóż farsz, całość owiń 3 plastrami szynki, a następnie zawiń wszystko w folię aluminiową.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut.
- Wyjmij kurczaka z piekarnika i odstaw go na przynajmniej 5 minut. Po tym czasie pokrój go w plastry o grubości około 1,5 cm.
Smacznego.
South Beach
Jak dostosować do diety:
Faza I: z mozzarellą light