Wyśmienite faszerowane piersi z kurczaka

0

Dziś na obiad sprawdzony wielokrotnie przepis, bo czasem nie chce mi się kombinować. Po prostu chcę zjeść coś, co znam, lubię i nie ma ryzyka, że nie wyjdzie smaczne. Właśnie takim daniem są te piersi z kurczaka. Wypełnione ciągnącym się, delikatnym serem, suszonymi pomidorami i ziołami, a to wszystko owinięte w aromatyczną szynkę. Do tego jeszcze jakiś sos, surówka i mamy pewniaka na stole.

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 150g mozzarelli
  • garść świeżej bazylii
  • 8 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 6 plastrów szynki serrano

Co i jak:

  1. Ser pokrój w kostkę, bazylię i pomidory posiekaj. Umieść je w jednej misce i wymieszaj z oregano.
  2. Każdą pierś przekrój na pół, ale nie do końca, tak żeby cały czas mieć jeden kawałek mięsa (tak jak bułkę w hod-dogu).
  3. W środek każdej piersi włóż farsz, całość owiń 3 plastrami szynki, a następnie zawiń wszystko w folię aluminiową.
  4. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut.
  5. Wyjmij kurczaka z piekarnika i odstaw go na przynajmniej 5 minut. Po tym czasie pokrój go w plastry o grubości około 1,5 cm.

Smacznego.

South Beach

Jak dostosować do diety:

Faza I: z mozzarellą light

 

Wyśmienite faszerowane piersi z kurczaka

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.