Słodki sos z papryczek chili – Wypalacz

0

Na pewno jedliście kiedyś słodki sos z papryczek chili, czy to u chińczyka, czy to kupiony w sklepie i zastanawialiście się jak zrobić taki sos samodzielnie i czy to będzie trudne. Na szczęście jest to jedna z prostszych rzeczy do zrobienia w kuchni. Ten sos jest trochę inny, ale zdecydowanie na plus. Co więcej, smakuje zarówno tym, którzy lubią zjeść coś na ostro, jak i tym, którzy na samą myśl o zjedzeniu czegoś pikantnego odwracają się na pięcie w drugą stronę.

To już kolejny raz, kiedy robię ten pyszny słodki sos chili. Zawsze biorę się za niego zaraz po tym, jak zasadzone na działce papryczki dojrzeją. Jak dotąd używałem papryki chili cayenne lub cyklon, a w tym roku również na próbę habanero (nie mogę się doczekać efektów). Jeśli Wam zasmakuje, to bez zastanowienia zaopatrzcie się w większą ilość składników i słoików i jedzcie go przez całą zimę. Wyparzcie tylko słoiki, wlejcie do nich gorący sos i mocno zakręćcie. Przez całą zimę będziecie mieli pod ręką ten pyszny dodatek do mięs, serów i… z resztą, nie ma sensu wymieniać do czego jeszcze pasuje, bo wniesie coś do ogromnej liczby potraw.

Spróbujcie go koniecznie z Paluszkami z kurczaka albo Pierożkami do piwka – z soczewicą i ananasem

Jeśli robicie ten sos pierwszy raz, spróbujcie zacząć od 4 papryczek chili na porcję. Bardzo możliwe, że tyle wam wystarczy. Ja lubię jego ostrzejszą wersję, dlatego zawszę daję 4-6 papryczek jeśli są duże, natomiast mniejszych 6-7.

Słodki sos z papryczek chili:


Składniki:
  • 4-7 papryczek chili (u mnie cayenne)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 3-4 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:
  1. Papryczki drobno posiekaj (razem z ziarenkami).
  2. Postaw garnek na średnim ogniu i umieść w nim papryczki, cukier i ocet. Gotuj, aż cukier się rozpuści.
  3. Po tym czasie dodaj posiekany czosnek i gotuj na wolnym ogniu, aż cały sos się zredukuje o połowę.
  4. Garnek zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia, a potem ewentualnie zmiel blenderem, aby kawałki chili były mniejsze.
  5.  Przelej gęsty sos do słoika.

Słodki sos z papryczek chili

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.