Lubisz udka z kurczaka? Każdy lubi. Szczególnie, jak są w dobrym sosie i soczyste. Czyli dokładnie jak te. Trochę pikantne, musztardowe, z lekko jabłkowym, słodkim posmakiem cydru. Może Ci się wydawać, że są trudne, bo najpierw się je podsmaża, a potem podpieka, ale to tak naprawdę trwa chwilę i nie wymaga dużych umiejętności.
- 6-8 udek z kurczaka (bez kości)
- szczypta soli i pieprzu
- 1-2 szalotki
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/4 szklanki rosołu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1/4 szklanki cydru
- Kurczaka porządnie popieprz i posól.
- Smaż go na patelni około 10 minut na średnim ogniu.
- Przełóż go do naczynia żaroodpornego i piecz 6-8 minut w temperaturze 220ºC.
- W tym czasie na patelni, na której piekł się kurczak, podsmaż posiekany czosnek i szalotkę.
- Dodaj musztardę, rosół i cydr. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.
- Gotuj 3-4 minuty.
- Dodaj upieczone udka i wymieszaj.
I Twoje Udka kurczaka w musztardzie Dijon i cydrze gotowe.
źródło: sweet potato chronicles