Udka kurczaka w musztardzie Dijon i cydrze

0

Lubisz udka z kurczaka? Każdy lubi. Szczególnie, jak są w dobrym sosie i soczyste. Czyli dokładnie jak te. Trochę pikantne, musztardowe, z lekko jabłkowym, słodkim posmakiem cydru. Może Ci się wydawać, że są trudne, bo najpierw się je podsmaża, a potem podpieka, ale to tak naprawdę trwa chwilę i nie wymaga dużych umiejętności.

drob

bez-laktozy-mini bez-jajek-mini
bez-dodatku-cukru-mini bez-glutenu-mini

skladniki_rib

  • 6-8 udek z kurczaka (bez kości)
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1-2 szalotki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki rosołu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1/4 szklanki cydru

przygotowanie_rib

  1. Kurczaka porządnie popieprz i posól.
  2. Smaż go na patelni około 10 minut na średnim ogniu.
  3. Przełóż go do naczynia żaroodpornego i piecz 6-8 minut w temperaturze 220ºC.
  4. W tym czasie na patelni, na której piekł się kurczak, podsmaż posiekany czosnek i szalotkę.
  5. Dodaj musztardę, rosół i cydr. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.
  6. Gotuj 3-4 minuty.
  7. Dodaj upieczone udka i wymieszaj.

I Twoje Udka kurczaka w musztardzie Dijon i cydrze gotowe.

kurczak w dijon i cydrze

źródło: sweet potato chronicles

 

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!