Szukasz szybkiego obiadu albo kolacji? Zrób tę delikatną, pyszną tartę. Jest prosta, nieco słodkawa od groszku i bardzo wciągająca. Możesz ją podać jako dodatek do mięsa albo potraktować ją jako główny składnik obiadu i dołożyć do niej surówkę. Równie dobrze sprawdzi się samodzielnie, nawet na wynos, bo bardzo dobrze smakuje też na zimno.
Ciasto:
- 1½ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki oleju
- ¼-½ szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 225g mrożonego groszku
- 120g żółtego sera
- 3 jajka
- 150ml śmietany 12{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5}
- 125g ricotty
- kilka listków świeżej mięty
- szczypta soli i pieprzu
Ciasto:
- Wodę wstaw na kilka minut do lodówki, żeby była zimna.
- Dodaj olej do mąki i wymieszaj, żeby się zrobiły grudki.
- Dolej wodę z lodówki i wyrób ciasto. Najpierw ¼ szklanki, potem resztę, jeśli jest taka potrzeba (z ciasta powinno uformować się kulę, ale nie powinno się kleić do rąk)
- Rozwałkuj i wyłóż nim foremkę do tarty.
- Ciasto nakłuj w kilkunastu miejscach, żeby nie robiły się bąble.
- Wyłóż wierzch ciasta papierem do pieczenia i wysyp na nie groch, fasolę lub np. specjalne kulki ceramiczne. Ciasto musi być obciążone, żeby nie urosło.
- Piecz 15 minut w temperaturze 180°C , a następnie wyjmij obciążenie i piecz jeszcze 5-10 minut.
Farsz:
- W rondelku rozpuść masło.
- Cebulę drobno posiekaj, wrzuć do rondelka i smaż, aż kawałki zrobią się miękkie, ale nie brązowe.
- Dodaj do cebuli groszek (nie rozmrażaj go wcześniej) i smaż razem przez 1-2 minuty. Odstaw do ostygnięcia.
- Przesyp groszek i cebulę na spód tarty i rozprowadź równo.
- Posyp startym serem.
- W misce połącz ze sobą jajka, ricottę, śmietanę, posiekaną miętę oraz szczyptę soli i pieprzu.
- Przelej na spód do tarty z groszkiem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez 30-35 minut, aż nadzienie się zetnie.