Tarta z groszkiem

0

Szukasz szybkiego obiadu albo kolacji? Zrób tę delikatną, pyszną tartę. Jest prosta, nieco słodkawa od groszku i bardzo wciągająca. Możesz ją podać jako dodatek do mięsa albo potraktować ją jako główny składnik obiadu i dołożyć do niej surówkę. Równie dobrze sprawdzi się samodzielnie, nawet na wynos, bo bardzo dobrze smakuje też na zimno.

wege bez-dodatku-cukru-mini

skladniki_rib
Ciasto:

  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki oleju
  • ¼-½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 225g mrożonego groszku
  • 120g żółtego sera
  • 3 jajka
  • 150ml śmietany 12{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5}
  • 125g ricotty
  • kilka listków świeżej mięty
  • szczypta soli i pieprzu

przygotowanie_rib

Ciasto:

  1. Wodę wstaw na kilka minut do lodówki, żeby była zimna.
  2. Dodaj olej do mąki i wymieszaj, żeby się zrobiły grudki.
  3. Dolej wodę z lodówki i wyrób ciasto. Najpierw ¼ szklanki, potem resztę, jeśli jest taka potrzeba (z ciasta powinno uformować się kulę, ale nie powinno się kleić do rąk)
  4. Rozwałkuj i wyłóż nim foremkę do tarty.
  5. Ciasto nakłuj w kilkunastu miejscach, żeby nie robiły się bąble.
  6. Wyłóż wierzch ciasta papierem do pieczenia i wysyp na nie groch, fasolę lub np. specjalne kulki ceramiczne. Ciasto musi być obciążone, żeby nie urosło.
  7. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C , a następnie wyjmij obciążenie i piecz jeszcze 5-10 minut.

Farsz:

  1. W rondelku rozpuść masło.
  2. Cebulę drobno posiekaj, wrzuć do rondelka i smaż, aż kawałki zrobią się miękkie, ale nie brązowe.
  3. Dodaj do cebuli groszek (nie rozmrażaj go wcześniej) i smaż razem przez 1-2 minuty. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Przesyp groszek i cebulę na spód tarty i rozprowadź równo.
  5. Posyp startym serem.
  6. W misce połącz ze sobą jajka, ricottę, śmietanę, posiekaną miętę oraz szczyptę soli i pieprzu.
  7. Przelej na spód do tarty z groszkiem.
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez 30-35 minut, aż nadzienie się zetnie.

Tarta z groszkiem gotowa.
tarta z groszkiem

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.