Tajski omlet z mieloną wieprzowiną ไข่เจียวหมูสับ Kai Jeow Moo Sab

0

Wielu z Was kojarzy omlet z Francją. Każdy, kto oglądał w dzieciństwie Laboratorium Dextera (tego bajkowego) kojarzy omlet z serem – omelette du fromage. A z Tajlandią? A z mięsem mielonym? Raczej nie. Więc jeśli nigdy czegoś takiego nie jedliście, musicie koniecznie spróbować. Omlet robi się na głębokim oleju, z dodatkiem szczypiorku i mięsa mielonego. Jest niesamowicie puszysty, a co ważniejsze, niesamowicie smaczny. Mi przypomina połączenie zwykłego omletu z kotletem mielonym, ale to nie jest najlepsze porównanie, po prostu najbliższe. Bo smakuje bosko. W Tajlandii jedzą podobno takie omlety na ulicach, jak my kebaby. Samo zrobienie go, a dokładniej moment wlania jajka na głęboki olej dostarczy Wam sporo frajdy, bo jajko pięknie i błyskawicznie rośnie. Ale musicie uważać i przygotowywać go w woku albo w szerokim, wysokim rondelku, bo może po prostu wykipieć.

wieprzowina

bez-laktozy-mini bez-dodatku-cukru-mini bez-glutenu-mini

skladniki_rib

  • 3 jajka
  • 1 łyżka sosu sojowego (jeśli jesteś uczulony/a na gluten, wybierz sos sojowy bezglutenowy)
  • pieprz
  • 1 szczypiorek
  • 1 łyżka mielonej wieprzowiny
  • 1-2 łyżeczki soku z limonki
  • ½ szklanki oleju

przygotowanie_rib

  1. Wlej olej do woka albo dużego rondelka i rozgrzej go. Musi być bardzo gorący, żeby omlet nie wchłonął dużo tłuszczu.
  2. Jajka wbij do miski i roztrzep je razem z sosem sojowym i pieprzem. Ja pieprzu dałem dużą szczyptę. Ubijaj długo i energicznie, żeby jajko się dobrze napowietrzyło. Dzięki temu omlet będzie puszysty.
  3. Dodaj do jajka wieprzowinę, pokrojony szczypiorek i sok z limonki. Roztrzep.
  4. Kiedy olej jest gorący, wlej jajka. UWAŻAJ! reakcja będzie bardzo dynamiczna, więc pod żadnym pozorem nie rób tego w małym rondelku, bo jajko razem z olejem może Ci uciec z naczynia!
  5. Kiedy omlet jest z jednej strony złoty, czas na najtrudniejszą czynność. Musisz go przewrócić na 2 stronę i smażyć, aż z drugiej strony będzie równie złoty.
  6. Świetnie smakuje podany z ryżem, z ostrymi papryczkami albo ostrym sosem.

tajski omlet z mieloną wieprzowiną

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.