Tagliatelle ze śmietanowym sosem szafranowym

0

Jeśli miałeś ciężki dzień, a do tego jesteś głodny, to ten przepis jest dla Ciebie. Ten delikatny i kremowy sos przygotowany na obiad działa równie odprężająco, jak poranna sobotnia kawa.  Sam szafran, czyli słupki krokusów, nada potrawie pięknego koloru oraz charakterystycznego smaku. Ale uważaj! Nadmiar sprawi, że danie będzie gorzkie, a nie o taki smak nam chodzi.

wieprzowina

bez-jajek-mini bez-glutenu-minibez-dodatku-cukru-mini

skladniki_rib

  • ¾ łyżeczki szafranu
  • 200ml śmietany 36{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5}
  • 150g szynki
  • 50g parmezanu
  • 6 gniazdek makaronu tagliatelle (jeśli jesteś uczulony na gluten, użyj makaronu bezglutenowego, a jeśli na jajka, użyj bezjajecznego).
  • szczypta soli i pieprzu

przygotowanie_rib

  1. Zalej szafran odrobiną wrzątku (3-4 łyżki), a szynkę pokrój w kostkę.
  2. Śmietanę wlej do rondelka, dodaj do niej ser oraz szynkę i gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut, uważając żeby nie doprowadzić śmietany do wrzenia.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron.
  4. Danie prawie już jest gotowe, wlej teraz szafran do sosu, przypraw do smaku i wymieszaj wszystko dokładnie.
  5. Pozostało już tylko ułożyć makaron na talerzu, polać sosem i posypać odrobiną sera.

Smacznego.

South Beach

Jak dostosować do diety:

Faza II: ze śmietaną light lub wymieszaną z jogurtem naturalnym light, z pełnoziarnistym makaronem

 

Tagliatelle ze śmietaną i szafranem

Przepis pochodzi z książki "Szybko i smacznie - makarony" wydawnictwa Oleksiejuk, ISBN 978-83-7708-092-4
Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.