Niedzielny obiad to nie tylko rosół i schabowe. O wiele lepszą opcją jest aromatyczna i soczysta szynka pieczona w boczku i wermucie. Przygotowań wymaga niewiele, a efekt jest bardzo smaczny i efektowny. Z pewnością zachwyci Twoich gości. A jeśli nie oszołomi ich samo mięso, to uwierz mi, wspaniały sos pieczarkowy na bazie wywaru z szynki zrobi robotę.
Szynka pieczona w boczku i wermucie:
Składniki:
- 1kg surowej szynki
- 150ml czerwonego wermutu
- 1 łyżka masła
- duża szczypta soli
- 100-150g wędzonego boczku w plastrach
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek jałowca
- kilka suszonych liści laurowych
Przygotowanie:
- Mięso zalej winem i wstaw na przynajmniej 3h do lodówki.
- Osącz szynkę z wina (nie wylewaj go! będzie jeszcze potrzebne).
- Na dużej patelni rozpuść masło i obsmaż nim szynkę z każdej strony, żeby się zrumieniła. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego.
- Wlej zachowane wino, posól mięso i owiń wierzch plastrami szynki.
- Na boczek i do zalewy wrzuć tymianek, pieprz, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe.
- Przykryj całość folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 1,5h.
Możecie kojarzyć ten przepis z pierwszego numeru Magazynu GRYZ, gdzie przygotowaliśmy tę szynkę jako świąteczne danie. Ja postanowiłam je powtórzyć z nieco większą ilością przypraw i surówką „na winie” (co się nawinie, ląduje w misce). Sos pieczarkowy to już spontaniczne dzieło, które okazało się istną wisienką na torcie.
Szynka okazała się też świetną wędliną i tak samo jak sos, idealnie pasuje do kanapek.
Szynka okazała się też świetną wędliną i tak samo jak sos, idealnie pasuje do kanapek.
Sos pieczarkowy:
Składniki:
- 1 łyżeczka masła
- 2 średnie cebule
- 200g pieczarek
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 1 szklanka wywaru z szynki
- 1 szklanka śmietany 36{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5}
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej masło, cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle. Zostaw na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj, aż się skarmelizuje.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Dodaj do skarmelizowanej cebuli i smaż do zbrązowienia ze szczyptą soli.
- Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
- Zalej zawartość patelni przecedzonym wywarem z szynki. U mnie wyszła mniej więcej 1 szklanka, jeśli u Ciebie jest jej więcej, wlej całość.
- Jeśli coś przywarło do dna, możesz to łopatką zeskrobać – teraz łatwo odejdzie, a sos dzięki temu będzie smaczniejszy.
- Gdy zalewa zacznie bulgotać, dodaj śmietanę. Wymieszaj wszystko dokładnie i zagotuj.
- Gotuj 5-10 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos osiągnie odpowiadającą Ci konstsencję.