Niedzielny obiad to nie tylko rosół i schabowe. O wiele lepszą opcją jest aromatyczna i soczysta szynka pieczona w boczku i wermucie. Przygotowań wymaga niewiele, a efekt jest bardzo smaczny i efektowny. Z pewnością zachwyci Twoich gości. A jeśli nie oszołomi ich samo mięso, to uwierz mi, wspaniały sos pieczarkowy na bazie wywaru z szynki zrobi robotę.

Szynka pieczona w boczku i wermucie

Szynka pieczona w boczku i wermucie:


Składniki:
  • 1kg surowej szynki
  • 150ml czerwonego wermutu
  • 1 łyżka masła
  • duża szczypta soli
  • 100-150g wędzonego boczku w plastrach
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek jałowca
  • kilka suszonych liści laurowych

 

Przygotowanie:
  1. Mięso zalej winem i wstaw na przynajmniej 3h do lodówki.
  2. Osącz szynkę z wina (nie wylewaj go! będzie jeszcze potrzebne).
  3. Na dużej patelni rozpuść masło i obsmaż nim szynkę z każdej strony, żeby się zrumieniła. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego.
  4. Wlej zachowane wino, posól mięso i owiń wierzch plastrami szynki.
  5. Na boczek i do zalewy wrzuć tymianek, pieprz, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe.
  6. Przykryj całość folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 1,5h.

Szynka pieczona w boczku i wermucie

Możecie kojarzyć ten przepis z pierwszego numeru Magazynu GRYZ, gdzie przygotowaliśmy tę szynkę jako świąteczne danie. Ja postanowiłam je powtórzyć z nieco większą ilością przypraw i surówką „na winie” (co się nawinie, ląduje w misce). Sos pieczarkowy to już spontaniczne dzieło, które okazało się istną wisienką na torcie.
Szynka okazała się też świetną wędliną i tak samo jak sos, idealnie pasuje do kanapek.

Sos pieczarkowy:


Składniki:
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 średnie cebule
  • 200g pieczarek
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1 szklanka wywaru z szynki
  • 1 szklanka śmietany 36{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5}

 

Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej masło, cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle. Zostaw na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj, aż się skarmelizuje.
  2. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Dodaj do skarmelizowanej cebuli i smaż do zbrązowienia ze szczyptą soli.
  3. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  4. Zalej zawartość patelni przecedzonym wywarem z szynki. U mnie wyszła mniej więcej 1 szklanka, jeśli u Ciebie jest jej więcej, wlej całość.
  5. Jeśli coś przywarło do dna, możesz to łopatką zeskrobać – teraz łatwo odejdzie, a sos dzięki temu będzie smaczniejszy.
  6. Gdy zalewa zacznie bulgotać, dodaj śmietanę. Wymieszaj wszystko dokładnie i zagotuj.
  7. Gotuj 5-10 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos osiągnie odpowiadającą Ci konstsencję.

szybki sos pieczarkowy

Przekaż dalej

O autorze

Roztargniona posiadaczka wyjątkowo krótkiej pamięci, wielbicielka niemal wszystkiego, co słodkie (poza rodzynkami) i orzechowe. Ten blog powstał przez moją niechęć do pieczenia żeberek.

Komentarze są wyłączone.