Wczoraj naszło mnie na wypieki, przejrzałem więc szybko listę przepisów „do zrobienia kiedyś tam” i znalazłem bułki z nadzieniem pieczarkowym. Nie byłbym sobą, gdybym przepisu odrobinę nie ulepszył, robiąc ze zwykłego nadzienia pieczarkowego, nadzienie pieczarkowe godne królów. A to wszystko przy pomocy octu balsamicznego i sosu sojowego. Generalnie wyszło nawet lepiej niż się spodziewałem, żeby nie powiedzieć świetnie, a do tego prosto. A więc do garów!
- 400g mąki
- 50g mleka w proszku
- 1 opakowanie drożdży w proszku lub 12g świeżych
- 200 ml ciepłej wody
- 60g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża cebula
- 350g pieczarek
- 100g suszonych pomidorów
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 jajko
- łyżka wody
- sezam lub mak (ok. 1 łyżeczki)
- Mąkę, mleko w proszku i sól wsyp do miski i wymieszaj.
- Do szklanki wsyp drożdże i cukier, zalej je ciepłą wodą (nie wrzątkiem!), wymieszaj dokładnie i dolej do mąki.
- Wrzuć tam jeszcze miękkie masło, wymieszaj i ugniataj, aż ciasto zrobi się gładkie.
- Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę, a w międzyczasie zrób farsz.
- Pieczarki pokrój w paski lub kostkę, cebulę i pomidory posiekaj.
- Na patelnię wlej olej i rozgrzej. Wrzuć cebulę i zmniejsz ogień.
- Smaż ją do zeszklenia, a następnie dodaj pieczarki. Polej je 2 łyżkami sosu sojowego i wymieszaj.
- Smaż na dużym ogniu, aż puszczą wodę, zmiękną i zbrązowieją.
- Następnie zmniejsz ogień i mieszaj je co jakiś czas, dopóki nie odparuje z patelni nadmiar wody.
- Polej teraz pieczarki 2 łyżkami octu balsamicznego (jeśli masz gruszkowy ocet balsamiczny, to gwarantuję, że to prawdopodobnie będą najlepsze pieczarki, jakie jadłeś).
- Dodaj do tego wszystkiego posiekane suszone pomidory, ponownie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Jeśli minęła już godzina wstępnego wyrastania ciasta, podziel je na 5-6 części.
- Każdą część rozwałkuj kształtując cienkie, okrągłe placki.
- Na środek każdego z nich połóż mniej więcej jedną łyżkę nadzienia, a następnie zawiń ciasto tak, aby uformować kształt lekko podłużnej bułki.
- Tak przygotowane bułki przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 40 minut.
- Po upływie tego czasu roztrzep jajko z łyżką wody i posmaruj nim bułki z wierzchu.
- Wierzch możesz posypać, tak jak ja, sezamem lub np. makiem. Tak przygotowane włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 25 minut, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
- U mnie trwało to 30 minut, ale jeszcze 5 by im nie zaszkodziło.
Smacznego.
Przepis, na którym się wzorowałem, znajdziecie w Pracowni Wypieków.