Super bułki z pieczarkowym nadzieniem

0

Wczoraj naszło mnie na wypieki, przejrzałem więc szybko listę przepisów „do zrobienia kiedyś tam” i znalazłem bułki z nadzieniem pieczarkowym. Nie byłbym sobą, gdybym przepisu odrobinę nie ulepszył, robiąc ze zwykłego nadzienia pieczarkowego, nadzienie pieczarkowe godne królów. A to wszystko przy pomocy octu balsamicznego i sosu sojowego. Generalnie wyszło nawet lepiej niż się spodziewałem, żeby nie powiedzieć świetnie, a do tego prosto. A więc do garów!

wege

 

skladniki_rib

  • 400g mąki
  • 50g mleka w proszku
  • 1 opakowanie drożdży w proszku lub 12g świeżych
  • 200 ml ciepłej wody
  • 60g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża cebula
  • 350g pieczarek
  • 100g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 jajko
  • łyżka wody
  • sezam lub mak (ok. 1 łyżeczki)

przygotowanie_rib

  1. Mąkę, mleko  w proszku i sól wsyp do miski i wymieszaj.
  2. Do szklanki wsyp drożdże i cukier, zalej je ciepłą wodą (nie wrzątkiem!), wymieszaj dokładnie i dolej do mąki.
  3. Wrzuć tam jeszcze miękkie masło, wymieszaj i ugniataj, aż ciasto zrobi się gładkie.
  4. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę, a w międzyczasie zrób farsz.
  5. Pieczarki pokrój w paski lub kostkę, cebulę i pomidory posiekaj.
  6. Na patelnię wlej olej i rozgrzej. Wrzuć cebulę i zmniejsz ogień.
  7. Smaż ją do zeszklenia, a następnie dodaj pieczarki. Polej je 2 łyżkami sosu sojowego i wymieszaj.
  8. Smaż na dużym ogniu, aż puszczą wodę, zmiękną i zbrązowieją.
  9. Następnie zmniejsz ogień i mieszaj je co jakiś czas, dopóki nie odparuje z patelni nadmiar wody.
  10. Polej teraz pieczarki 2 łyżkami octu balsamicznego (jeśli masz gruszkowy ocet balsamiczny, to gwarantuję, że to prawdopodobnie będą najlepsze pieczarki, jakie jadłeś).
  11. Dodaj do tego wszystkiego posiekane suszone pomidory, ponownie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  12. Jeśli minęła już godzina wstępnego wyrastania ciasta, podziel je na 5-6 części.
  13. Każdą część rozwałkuj kształtując cienkie, okrągłe placki.
  14. Na środek każdego z nich połóż mniej więcej jedną łyżkę nadzienia, a następnie zawiń ciasto tak, aby uformować kształt lekko podłużnej bułki.
  15. Tak przygotowane bułki przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 40 minut.
  16. Po upływie tego czasu roztrzep jajko z łyżką wody i posmaruj nim bułki z wierzchu.
  17. Wierzch możesz posypać, tak jak ja, sezamem lub np. makiem. Tak przygotowane włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 25 minut, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
  18. U mnie trwało to 30 minut, ale jeszcze 5 by im nie zaszkodziło.

Smacznego.

Bułki z pieczarkowym nadzieniem

Przepis, na którym się wzorowałem, znajdziecie w Pracowni Wypieków.

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.