Spaghetti z pesto i pomidorem

0

Kiedy jest tak piękna pogoda, jak dziś, pomidory i bazylia stają się oczywistą odpowiedzią na pytanie „Co na obiad?”. Dlatego polecam Wam bardzo prosty makaron, który można jeść nawet na zimno. Idealne rozwiązanie na upały.

Składniki na 1 porcję:

  • 100g spaghetti z pszenicy durum
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • ½ ząbka czosnku
  • 1/4 pęczka bazylii
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

 Co i jak:

  1. Wstaw wodę na makaron i zagotuj wodę w czajniku.
  2. Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu (u mnie 10 minut).
  3. Pomidora natnij na krzyż, zalej w misce wrzątkiem i zostaw na 0,5-1 minutę, po czym wylej wrzątek i zalej pomidora zimną wodą.
  4. Obierz go ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń łyko oraz nasiona.
  5. Do blendera wrzuć migdały, czosnek i szczyptę soli. Zmiel do uzyskania niemal gładkiej konsystencji.
  6. Dodaj bazylię i  ¼ miąższu pomidora, zmiksuj.
  7. Resztę miąższu pomidora pokrój w kostkę i odłóż.
  8. Dopraw zmieloną masę do smaku solą i chili, wlej oliwę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  9. Odcedź makaron, wymieszaj z sosem.
  10. Podawaj z pokrojonym w kostkę pomidorem.

Smacznego.

Spaghetti z pesto

źródło: "Makarony" Carla Bardi, wyd. Olesiejuk, ISBN 978-83-274-0199

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!