Kiedy jest tak piękna pogoda, jak dziś, pomidory i bazylia stają się oczywistą odpowiedzią na pytanie „Co na obiad?”. Dlatego polecam Wam bardzo prosty makaron, który można jeść nawet na zimno. Idealne rozwiązanie na upały.
Składniki na 1 porcję:
- 100g spaghetti z pszenicy durum
- 2 łyżki płatków migdałów
- ½ ząbka czosnku
- 1/4 pęczka bazylii
- 1 duży pomidor
- 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Co i jak:
- Wstaw wodę na makaron i zagotuj wodę w czajniku.
- Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu (u mnie 10 minut).
- Pomidora natnij na krzyż, zalej w misce wrzątkiem i zostaw na 0,5-1 minutę, po czym wylej wrzątek i zalej pomidora zimną wodą.
- Obierz go ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń łyko oraz nasiona.
- Do blendera wrzuć migdały, czosnek i szczyptę soli. Zmiel do uzyskania niemal gładkiej konsystencji.
- Dodaj bazylię i ¼ miąższu pomidora, zmiksuj.
- Resztę miąższu pomidora pokrój w kostkę i odłóż.
- Dopraw zmieloną masę do smaku solą i chili, wlej oliwę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Odcedź makaron, wymieszaj z sosem.
- Podawaj z pokrojonym w kostkę pomidorem.
Smacznego.
źródło: "Makarony" Carla Bardi, wyd. Olesiejuk, ISBN 978-83-274-0199