Smażony ryż z curry i groszkiem

0

Oto jedzenie, obok którego nie da się przejść obojętnie! Niesamowity zapach, świetny smak, a do tego prostota. Same plusy. Był moment, kiedy robiłem go co chwilę i za każdym razem zajadaliśmy się nim, jakbyśmy odkryli coś nowego. Najlepsze było to, że zawsze wszystkiego dawałem na oko, raz mniej, raz więcej, a efekt był równie pyszny. To zupełne przeciwieństwo jałowego, często rozgotowanego, białego ryżu po prostu ugotowanego w wodzie z solą. To danie nie jest nudne i nie musi stanowić dodatku do mięsa, spokojnie można je zjeść samodzielnie i też się najeść.

wege

bez-dodatku-cukru-mini bez-glutenu-minibez-laktozy-mini

skladniki_rib

  • 1-1½ szklanki ryżu nieugotowanego (u mnie jaśminowy)
  • 1-2 łyżki przyprawy curry
  • 2-3 jajka
  • 1-2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 garść mrożonego groszku.
  • 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego (jeśli jesteś uczulony na gluten, wybierz bezglutenowy sos sojowy)
  • pieprz
  • pół strączka chili (opcjonalnie)

przygotowanie_rib

  1. Ryż opłucz, ugotuj w osolonej wodzie (u mnie 13 minut), po czym znowu opłucz go zimną wodą. Odstaw żeby, lekko wysechł.
  2. Na patelnię wlej trochę oleju i rozgrzej na dużym ogniu.
  3. Wsyp na nią ryż, przesmaż chwilę i dodaj curry. Wymieszaj dokładnie, żeby ryż zrobił się cały żółty.
  4. Następnie zrób trochę miejsca z boku patelni i wbij tam roztrzepane jajka (ja lubię do jajka wmieszać np. Srirachę żeby było bardziej pikantne).
  5. Smaż je, aż się zetną. Wtedy rozdrobnij je drewnianą łyżką i wymieszaj z ryżem.
  6. Dodaj groszek i pieprz. Smaż, aż groszek zrobi się miękki (niedługo).
  7. Polej wszystko olejem sezamowym, żeby nabrało jeszcze lepszego aromatu i smaku.
  8. Na sam koniec polej wszystko ciemnym sosem sojowym. Nie mieszaj od razu, daj mu jakieś 15-20 sekund. Dzięki temu na dnie powstanie pełna aromatu skorupka.
  9. Przemieszaj wszystko energicznie. Gotowe.
  10. Jeśli lubisz zjeść coś ostrego, dodaj posiekaną papryczkę chili.

Ryż smażony z jajkiem i groszkiem 02 meskiwypas.pl

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.