Zima raz przychodzi, raz odchodzi, przez co nabrałem ochoty na lody. Ale nie banalne waniliowe, tylko orzechowe i do tego trochę słone. Najlepsze w tym szaleństwie jest to, że smakują świetnie. Do ich przygotowania użyłem maszyny do lodów, dzięki czemu lody są bardziej puszyste.
Składniki:
- 2 szklanki śmietany 36{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5}
- 1½ szklanki mleka
- 1 szklanka masła orzechowego
- ¾ szklanki cukru pudru
- ½ łyżeczki soli gruboziarnistej
- ¼ łyżeczki cynamonu
Co i jak:
- Masło orzechowe podgrzej odrobinę, aby zrobiło się płynne. Dzięki temu lepiej połączy się z innymi składnikami
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Po tym czasie przelej masę do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z zaleceniami producenta.
- Gotowe lody posyp przed podaniem szczyptą soli.
Smacznego.