Słono-słodkie lody z masłem orzechowym

0

 

Zima raz przychodzi, raz odchodzi, przez co nabrałem ochoty na lody. Ale nie banalne waniliowe, tylko orzechowe i do tego trochę słone. Najlepsze w tym szaleństwie jest to, że smakują świetnie. Do ich przygotowania użyłem maszyny do lodów, dzięki czemu lody są bardziej puszyste.

Składniki:

  • 2 szklanki śmietany 36{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5}
  • 1½ szklanki mleka
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ½ łyżeczki soli gruboziarnistej
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Co i jak:

  1. Masło orzechowe podgrzej odrobinę, aby zrobiło się płynne. Dzięki temu lepiej połączy się z innymi składnikami
  2. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  3. Po tym czasie przelej masę do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z zaleceniami producenta.
  4. Gotowe lody posyp przed podaniem szczyptą soli.

Smacznego.

Słone lody orzechowe

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.