Jeśli szukasz ciekawego dodatku do obiadu, to kuskus z daktylami może Cię pozytywnie zaskoczyć. Świetnie pasuje do ostrych dań. Sprawdzone przy okazji słodko-ostrych pałek kurczaka. Bardzo przyjemnie łagodzi pieczenie i wzbogaca danie. Taki kuskus jest aromatyczny, oczywiście słodki i ciekawy. Powinien przypaść do gustu nawet tym, którzy nie lubią suszonych owoców i w ogóle owoców jako dodatków do mięsnych dań. To też sprawdziliśmy.
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 1 szklanka kuskusu
- ¼ szklanki daktyli
- ¼ szklanki rodzynek
- ¼ szklanki migdałów w płatkach
- 1 łyżeczka cynamonu
- Zagotuj w rondelku sok pomarańczowy razem z ½ szklanki wody.
- Zdejmij z ognia i dodaj kuskus.
- Daktyle pokrój na mniejsze części.
- Umieść patelnię na średnim ogniu, dodaj cynamon, rodzynki, migdały i daktyle.
- Zalej je ½ szklanki wody i gotuj przez 2-3 minuty.
- Dodaj kuskus na patelnię i wymieszaj dokładnie.