Pyszny, mocno orzechowy i wyraźnie czekoladowy. Dokładnie taki wyszedł. I bardzo dobrze, bo uwielbiam te smaki tak samo, jak serniki, a to jest tego kolejny tego dowód. Dlatego po sukcesie słono-słodkich lodów, postanowiłem spróbować wypieku z masłem orzechowym. Efekt? Pełen sukces!
Na samym dole znajdziecie linki do przepisów pozostałych uczestników weekendowej akcji ciasta na niedzielę, do której dołączam z moim sernikiem idealnym.
Składniki:
Spód:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych
- 60g słonych orzeszków
- 100g ciemnej czekolady
- 50g masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka miodu
Ciasto:
- 500g serka śmietanowego
- 3 jajka
- 3 białka
- 1 szklanka cukru pudru
- ¾ szklanki masła orzechowego
- ½ szklanki śmietany 12{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5}
Polewa:
- 150g ciemniej czekolady
- 80g masła
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- garść orzeszków w miodzie do posypania
Co i jak:
- Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki na spód.
- Tak przygotowaną mieszanką wyłóż dno tortownicy o średnicy 22cm.
- Włącz piekarnik na 160°C
- W misce zmiksuj wszystkie składniki na ciasto. Mają się połączyć w gładką masę.
- Wlej masę na uprzednio przygotowany spód.
- Włóż sernik do piekarnika na godzinę.
- Po tym czasie wyjmij go i odstaw do ostygnięcia, a gdy już się schłodzi włóż go do lodówki.
- Przygotuj polewę: rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej.
- Gdy się rozpuści, zdejmij z ognia i wmieszaj śmietankę i syrop z agawy.
- Odstaw, aby ostygło do temperatury pokojowej.
- Wyjmij sernik z lodówki i polej go polewą.
- Posyp wierzch orzeszkami i wstaw ponownie do lodówki do przestygnięcia.
Inni, którzy przygotowywali serniki:
Barbara – Jagodowy sernik na zimno
Agnieszka – Sernik Maryny
Dorota – Sernik z kaszy jęczmiennej z pitahayą
Krystyna – Sernik na zimno, z białą czekoladą i czarnymi porzeczkami
Bożena – Sernik z masą makową i kawałkami czekolady
Joanna – Sernik śmietankowy
Magdalena – Sernik czekoladowy
Marzena – Sernik miętowy
Monika – Sernik z wiśniami
Iwona – Sernik z owocami