Ser kozi lub parówki w cieście

0

W życiu każdego faceta zdarza się taki ciężki dzień, kiedy dziewczyna wyjechała, Tobie się nic nie chce robić a po głowie chodzi myśl „zjadłbym coś smacznego”. Co zrobić, kiedy dojdzie do takiej sytuacji? Zadzwonić po jedzenie? Nie. Z pomocą przychodzi wtedy ser kozi lub parówki w cieście! O co dokładnie chodzi?

Bierzemy ser, kroimy go w paski albo kostkę, potem wrzucamy do ciasta i z niego już prosto do frytownicy. I tyle roboty. Całe przygotowanie zajmuje może 20 minut, a jedzonko jest boskie. Ja dodatkowo, jako że miałem mało sera, a dużo ciasta, pokroiłem parówki i przyrządziłem je w analogiczny sposób.
wieprzowinawege

bez-dodatku-cukru-mini

Przepis na Ser kozi lub parówki w cieście:


skladniki_rib_zielony

  • 2 szklanki mąki
  • 1-2 jajka
  • 1/2 – 1 szklanki wody
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • ser kozi lub parówki wieprzowe

przygotowanie_rib_zielony

  1. Wymieszaj ze sobą składniki na ciasto razem ze sobą.
  2. Jeśli ciasto jest zbyt lejące, dodaj więcej mąki (nie powinno być zbyt lejące, żeby nie ściekało z sera/ parówek.
  3. Pokrój ser/parówki na grubość odpowiadającą Twojemu podniebieniu, zanurz w cieście i wymieszaj.
  4. Tak przygotowany kozi ser smaż we frytownicy w temperaturze 180°C (albo w głębokim tłuszczu na patelni), aż nabiorą złotego koloru.
I to tyle. Smaczne, proste i szybkie.
Ja ten przepis podpatrzyłem i zmodyfikowałem z Redandpale więc jeśli Ci smakowało, zajrzyj i tam.
Ser kozi lub parówki w cieście
Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.