Kurczak orientalnie? Czemu nie. Dziś mam dla Was pyszne szaszłyki z piersi z kurczaka, które po usmażeniu maczamy w limonkowym sosie. Po prosu pyszne. Idealne zarówno na grilla, jak i na obiad w domu. Mimo, że lista składników nie należy do najkrótszych, całe danie robi się szybko i łatwo, ale weźcie pod uwagę, że kurczak musi poleżeć w marynacie około godziny.
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 cm świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka liści kolendry
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka miodu
Co i jak:
- Do pustej butelki wlej wodę i włóż do niej patyczki do szaszłyków.
- Piersi pokrój w paski 3-4 cm i odstaw na bok.
- W miseczce wymieszaj starty imbir, posiekany czosnek, posiekane liście kolendry, paprykę, sos sojowy, pastę curry oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
- Do tak powstałej marynaty wrzuć pokrojone piersi i wymieszaj, tak aby były całe nią pokryte.
- Kurczaka odstaw do lodówki na 1 godzinę.
- W małej miseczce wymieszaj sok z limonki, miętę, sos rybny i miód. Odstaw żeby sos się przegryzł.
- Wyjmij kurczaka z lodówki i ponadziewaj go na patyczki do szaszłyków tak, aby kawałki mięsa układały się w falę.
- Grilluj je po 4 minuty z każdej strony.
- Tak przygotowanego kurczaka od razu podawaj razem z sosem z limonki do maczania.
Smacznego.
Przepis podpatrzony w Men's Health numer specjalny Dieta Faceta 2/2012, ISSN 1895-9016