Satay z kurczaka z sosem limonkowym

0

Kurczak orientalnie? Czemu nie. Dziś mam dla Was pyszne szaszłyki z piersi z kurczaka, które po usmażeniu maczamy w limonkowym sosie. Po prosu pyszne. Idealne zarówno na grilla, jak i na obiad w domu. Mimo, że lista składników nie należy do najkrótszych, całe danie robi się szybko i łatwo, ale weźcie pod uwagę, że kurczak musi poleżeć w marynacie około godziny.

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka liści kolendry
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka miodu

Co i jak:

  1. Do pustej butelki wlej wodę i włóż do niej patyczki do szaszłyków.
  2. Piersi pokrój w paski 3-4 cm i odstaw na bok.
  3. W miseczce wymieszaj starty imbir, posiekany czosnek, posiekane liście kolendry, paprykę, sos sojowy, pastę curry oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  4. Do tak powstałej marynaty wrzuć pokrojone piersi i wymieszaj, tak aby były całe nią pokryte.
  5. Kurczaka odstaw do lodówki na 1 godzinę.
  6. W małej miseczce wymieszaj sok z limonki, miętę, sos rybny i miód. Odstaw żeby sos się przegryzł.
  7. Wyjmij kurczaka z lodówki i ponadziewaj go na patyczki do szaszłyków tak, aby kawałki mięsa układały się w falę.
  8. Grilluj je po 4 minuty z każdej strony.
  9. Tak przygotowanego kurczaka od razu podawaj razem z sosem z limonki do maczania.

Smacznego.

Satay z kurczaka z sosem limonkowym

Przepis podpatrzony w Men's Health numer specjalny Dieta Faceta 2/2012, ISSN 1895-9016
Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.