Salsa Chipotle

0

To, że dziś jest tak ciepły dzień, nie znaczy, że trzeba odstawić ostre jedzenie w kąt. Dlatego dziś na obiad zrobiłem pikantną salsę z papryczek chipotle. Do tego grillowana kiełbasa i już w poniedziałek można poczuć weekend.

wege

bez-laktozy-mini bez-jajek-mini bez-glutenu-mini

 

skladniki_rib

  • 3 suszone papryczki chili chipotle
  • 1 cebula
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 goździki
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka cuminu
  • sok z ½ cytryny

przygotowanie_rib

  1. Chili włóż do garnka, zalej wodą i gotuj 5 minut pod przykryciem (przykryj je dokładnie i staraj się, aby w kuchni były otwarte okna, bo chipotle gotowane pachną nieprzyjemnie i mogą powodować podrażnienia oskrzeli i płuc). Po tym czasie odstaw garnek na kilka minut, aby papryczki zmiękły.
  2. Wyjmij papryczki z garnka, odetnij górę, następnie przetnij je z boku i usuń wszystkie ziarnka. Posiekaj.
  3. Posiekaj cebulę i umieść ją razem z pomidorami i cukrem na patelni lub rondelku i gotuj, aż sos zgęstnieje.
  4. Odstaw z ognia i dodaj posiekany drobno czosnek, cynamon, zmielone ziele angielskie i zmielone goździki, cumin, sok z cytryny i papryczki chipotle.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku i odstaw do ostudzenia.

Jeśli nie zjesz salsy od razu, nie martw się, można ją mrozić.

South Beach

Jak dostosować do diety:

Faza I i II: ze słodzikiem zamiast cukru

 

Salsa chipotle MESKI.WYPAS.PL

Przepis bierze udział w akcji Hola Mexico 3

Hola Mexico 3

 Przepis pochodzi z książki "Kuchnia meksykańska" Marleny Spieler ISBN 978-83-7770-094-5

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!