Dziś mam dla was sałatkę w azjatyckim stylu. Wyśmienite mięsko, kilka warzyw i dressing, który nadaje smak całemu daniu. A jeśli nie chce Wam się robić sałatki, po prostu usmażcie mięso, pokrójcie je w plastry i maczajcie w sosie. To już będzie wystarczająca, syta przekąska, którą bardzo polecam.
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oleju
- 400g rostbefu
- 1 mała sałata
- 200g pomidorków sherry
- 1 średni ogórek
- 4 cebule dymki
- ½ szklanki świeżych liści kolendry
Sos:
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
- 2 łyżeczki brązowego cukru
Co i jak:
- Posiekaj czosnek i połowę kolendry. Dodaj do nich pieprz oraz olej i zmiksuj w blenderze lub rozbij w moździerzu.
- Tak przygotowaną mieszanką natrzyj mięso.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso na dużym ogniu 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odłóż je, aby odpoczęło przez 4 minuty.
- W miseczce wymieszaj se sobą wszystkie składniki sosu.
- Posiekaj sałatę i dymkę, ogórka pokrój w plasterki, a pomidorki w połówki albo ćwiartki. Pokrój również mięso w cienkie plastry.
- Wymieszaj warzywa i mięso ze sobą, polej sosem (nie koniecznie całym) i posyp kolendrą.
- Podawaj natychmiast, najlepiej z jeszcze lekko ciepłymi kawałkami mięsa.
Smacznego.
Przepis zaczerpnięty z: Niezrównana kuchnia azjatycka, wydawnictwo Buchmann Sp. z.o.o, ISBN 978-83-7670-609-2