Ryżcepcja

0

Ryż, ryż, ryż i jeszcze raz ryż! Istna RYŻcepcja! Czyli ugotowany ryż zawinięty w papier ryżowy, popijany ryżowym piwem Książęcym Jasnym Ryżowym, podany na ryżowym „piasku”. Czemu tak? Bo trwa konkurs na fajny przepis na coś pasującego do w/w piwa. Dostałem zaproszenie i pomyślałem „Czemu nie?”. Kombinowałem w różne strony, aż zupełnie przypadkiem popiłem piwem kawałek marynowanego imbiru. Genialne połączenie!  Trzeba było natychmiast to wykorzystać. I tak powstały te ni to sajgonki ni to sushi. Z wyrazistym kurczakiem o powalającym aromacie przyprawy 5 smaków i mocnym, kwaśnym kopem limonki. Do tego chrupiące, świeże warzywa, wasabi, marynowany imbir i oczywiście ryż. Było tak dobre, że ledwo udało mi się wyrwać kilka kawałków do zdjęć, bo roladki znikały na bieżąco. Jednocześnie były lekkie, a mimo to dające uczucie sytości. Świetne do piwa. Szczególnie Jasnego Ryżowego.

Ryżcepcja

Składniki:

Kurczak:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • ¼ szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżki przyprawy 5 smaków
  • sok z 1 limonki

Do zawijania:

  • czarny sezam
  • 1-2 marchewki
  • 1-2 ogórki
  • papryka żółta lub czerwona
  • imbir marynowany
  • wasabi
  • 2 szklanki ryżu
  • papier ryżowy
  • ewentualnie serek twarogowy typu Philadelphia

Co i jak:

Kurczak:

  1. Do miski wlej sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki i miód. Dodaj również przyprawę 5 smaków i wymieszaj wszystko dokładnie.
  2. Kurczaka potnij w długie, cienkie paski i marynuj go w przygotowanej zalewie około godzinę.
  3. Po tym czasie przełóż go do żaroodpornego naczynia i zalej marynatą.
  4. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.

Ryżcepcja:

  1. Ugotuj i odcedź ryż.
  2. Warzywa pokrój w zapałki.
  3. Zwilż papier ryżowy i jeśli posiadasz bambusową matę, połóż go na niej (znacznie ułatwia zwijanie).
  4. Posyp papier sezamem.
  5. Z jednej strony papieru ułóż pasek ryżu (wzdłuż boku, od którego zaczniesz zwijanie roladki), posmaruj go wasabi.
  6. Następnie ułóż na nim pasek kurczaka, warzywa wedle uznania i oczywiście kilka kawałków imbiru, które świetnie będą komponowały się z piwem.
  7. Ewentualnie, jeśli całość jest dla Ciebie za ostra, dodaj serka twarogowego typu Philadelphia, ale ostrzejsza wersja bardziej pasuje do piwa.
  8. Zroluj to wszystko najciaśniej, jak to możliwe i pokrój na 3-4 cm kawałki.
  9. Podawaj od razu, ze schłodzonym piwem ryżowym.

Smacznego.

Ryżcepcja

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!