Ryż, ryż, ryż i jeszcze raz ryż! Istna RYŻcepcja! Czyli ugotowany ryż zawinięty w papier ryżowy, popijany ryżowym piwem Książęcym Jasnym Ryżowym, podany na ryżowym „piasku”. Czemu tak? Bo trwa konkurs na fajny przepis na coś pasującego do w/w piwa. Dostałem zaproszenie i pomyślałem „Czemu nie?”. Kombinowałem w różne strony, aż zupełnie przypadkiem popiłem piwem kawałek marynowanego imbiru. Genialne połączenie! Trzeba było natychmiast to wykorzystać. I tak powstały te ni to sajgonki ni to sushi. Z wyrazistym kurczakiem o powalającym aromacie przyprawy 5 smaków i mocnym, kwaśnym kopem limonki. Do tego chrupiące, świeże warzywa, wasabi, marynowany imbir i oczywiście ryż. Było tak dobre, że ledwo udało mi się wyrwać kilka kawałków do zdjęć, bo roladki znikały na bieżąco. Jednocześnie były lekkie, a mimo to dające uczucie sytości. Świetne do piwa. Szczególnie Jasnego Ryżowego.
Składniki:
Kurczak:
- 2 piersi z kurczaka
- ¼ szklanki sosu sojowego
- ¼ szklanki octu ryżowego
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 2 łyżki przyprawy 5 smaków
- sok z 1 limonki
Do zawijania:
- czarny sezam
- 1-2 marchewki
- 1-2 ogórki
- papryka żółta lub czerwona
- imbir marynowany
- wasabi
- 2 szklanki ryżu
- papier ryżowy
- ewentualnie serek twarogowy typu Philadelphia
Co i jak:
Kurczak:
- Do miski wlej sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki i miód. Dodaj również przyprawę 5 smaków i wymieszaj wszystko dokładnie.
- Kurczaka potnij w długie, cienkie paski i marynuj go w przygotowanej zalewie około godzinę.
- Po tym czasie przełóż go do żaroodpornego naczynia i zalej marynatą.
- Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.
Ryżcepcja:
- Ugotuj i odcedź ryż.
- Warzywa pokrój w zapałki.
- Zwilż papier ryżowy i jeśli posiadasz bambusową matę, połóż go na niej (znacznie ułatwia zwijanie).
- Posyp papier sezamem.
- Z jednej strony papieru ułóż pasek ryżu (wzdłuż boku, od którego zaczniesz zwijanie roladki), posmaruj go wasabi.
- Następnie ułóż na nim pasek kurczaka, warzywa wedle uznania i oczywiście kilka kawałków imbiru, które świetnie będą komponowały się z piwem.
- Ewentualnie, jeśli całość jest dla Ciebie za ostra, dodaj serka twarogowego typu Philadelphia, ale ostrzejsza wersja bardziej pasuje do piwa.
- Zroluj to wszystko najciaśniej, jak to możliwe i pokrój na 3-4 cm kawałki.
- Podawaj od razu, ze schłodzonym piwem ryżowym.
Smacznego.