Ryż z pomarańczą i żurawiną? Na słodko? Czemu nie! Mimo, że to połączenie wydawało mi się dość specyficzne, wyszło lepiej, niż myślałem. Świetnie pasuje jako dodatek do słonego kurczaka, pewnie niejedno danie bez mięsa też zyska wiele smaku z tak przygotowanym ryżem. Na pewno warto spróbować.
- 200g ryżu basmati
- 1 łyżka masła
- 1 pomarańcza
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- Ryż ugotuj.
- Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle.
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij z niej sok.
- Dodaj do cebuli na patelni ryż, imbir. sok i skórkę z pomarańczy oraz żurawinę.
- Smaż wszystko, aż ryż wchłonie sok z pomarańczy.
Ryż z pomarańczą i żurawiną gotowy.
źródło: Premeditated leftovers