Wielkanoc powoli nadciąga nad Polskę, a to oznacza tylko jedno. Znowu do samo na stole. Postanowiłem więc zaradzić coś na to, bo jak każdy wie, profilaktyka jest lepsza od leczenia. Dlatego jeśli nie masz pojęcia co by tu dobrego i oryginalnego przygotować na Wielkanoc, po prostu przejrzyj moje propozycje. Może coś wpadnie Ci w oko? Święta na ostro to może być to.
Śniadania, przekąski, obiady:
Diabelskie jaja
Równie proste, jak i ostre śniadanie. Pełne smaku, diabelnie ostre pomidory, a na nich jajka ścięte, jak tylko chcesz.
Pikantna frittata
Frittata poza tym, że jest prosta do wykonania, ma jeden ogromny plus – czyści Wasze lodówki z resztek jedzenia, ponieważ do frittaty możemy dodawać chyba wszystko.
Jajka faszerowane boczkiem
Faszerowane jajka z chrupiącym boczkiem i cebulką. Jedno z moich ulubionych śniadań.
Jajka sadzone z tapenadą
Kanapki z tapenadą, czyli pastą z czarnych oliwek, kaparów i anchois, a do tego jajka sadzone.
Pasta jajeczna z sosem Sriracha
Pyszna pasta jajeczna z dodatkiem cudownie ostrej Srirachy. Polecam z boczkiem.
Jaja w sosie curry
Jajka gotowane na twardo zalane intensywnym w smaku sosem curry. Idealne zarówno na śniadanie, jak i obiad.
Sosy:
Wypalacz – słodki sos chili
Najostrzejszy słodki sos paprykowy, jaki kiedykolwiek jadłem. Polecam każdemu, kto lubi bardzo ostre smaki.
Najlepszy sos miodowo – musztardowy
Co tu dodać. Po prostu najlepszy!
Sos majonezowy ze Srirachą
Sos idealny do frytek i innych chrupiących dań. Świetnie łączy się też z jajkami na twardo.
Majonez
Podstawa każdego polskiego święta!
Sos czosnkowy
Gdy daniu potrzeba czosnkowego kopa, nie znajdziesz nic lepszego!
Serniki i desery:
Sernik ricotta
Delikatny, cytrusowy sernik. Nawet dla tych, którzy nie lubią pieczonych serników (sprawdzone na mojej dziewczynie).
Obrzydliwie słodki sernik ze Snickersem (na zimno)
Zdecydowanie najsłodszy sernik, jaki jadłem w życiu. Zjedzenie 2 kawałków może skończyć się źle. Zapycha i jest PRZEPYSZNY.
Pavlova
Chrupiąca, słodka beza + puszysta śmietana i świeże owoce. Idealne, eleganckie zakończenie wielkanocnej uczty, które uciszy Twoją teściową.
Kogel – mogel
Zdjęcie brzydkie, ale jedzenie pyszne. Zarówno samo, jak i w postaci dodatku do deserów, owoców, lodów i wszystkiego, czego chcesz.
Inne:
Ajerkoniak
Alko-jajka. Dużo lepsze niż nie-alko-jajka.
Lemon curd
Cytrynowy sos, idealny do polania nim np. serników, jak i innych ciast i ciasteczek.
Kajmak
Po co kupować gotowy kajmak, skoro można zrobić go samemu? Nawet w szybkowarze.