Quesadillas na ostro

0

Mój organizm domagał się czegoś ostrego, bo ostatnio jadłem dość łagodnie jak na moje standardy. Czas więc wypalić kilka kubków smakowych przy pomocy quesadilli, czyli przepysznego meksykańskiego śniadania. Zrobienie jej też nie jest wielką filozofią, choć zajmuje trochę czasu, ale warto.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki cuminu
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • ½ szklanki wody
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400g)
  • 2 łyżki pokrojonych w plasterki papryczek jalapeño
  • 100g sera cheddar
  • 4 duże tortille
  • śmietana 12{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5} do podania

Co i jak:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni, aż zmiękną.
  2. Dodaj cumin, kolendrę, paprykę i chili i podsmaż kilka sekund.
  3. Wlej pomidory i wodę i gotuj wszystko na średnim ogniu aż sos nie zrobi się gęsty.
  4. Dodaj fasolę i papryczki jalapeño, gotuj jeszcze 5-10 minut aż fasolka zmięknie.
  5. Na patelni umieść jedną tortille, nałóż na nią połowę sosu i posyp połową sera. Następnie połóż na wierzchu drugą tortillę.
  6. Smaż ją po jednej stronie, następnie weź talerz, przykryj nim wszystko, następnie odwróć patelnie trzymając talerz i umieść odwróconą   quesadille ponownie na patelni aby podsmażyć ją z drugiej strony.
  7. Analogicznie z reszty składników przygotuj drugą quesadille.
  8. Pokrój je w trójkąty jak pizze i podawaj z kwaśną śmietaną.

Smacznego.

Quesadillas na ostro

Źródło: "Na ostro", Rachel Lane, Ting Moris, ISBN: 978-83-7626-881-1

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!