Macie ochotę zrobić pizzę? Taką na porządnym, grubym cieście? To dobrze trafiliście, mam dla Was przepis na konkretne, naprawdę puszyste ciasto na pizzę. Jeśli znaleźliśceie się tu, szukając przepisu na spód do pizzy podobny do Pizza Pan, jaki oferuje Pizza Hut, to mogę śmiało powiedzieć, że to puszyste ciasto na pizzę jest równie miękkie, a co ważniejsze równie smaczne, o ile nie jeszcze smaczniejsze. A przy tym wcale nie jest trudniejsze od innych ciast.
Przepis na Puszyste ciasto na pizzę:
- 1⅓ szklanki ciepłej wody
- ¼ szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 8 łyżek oleju
- 4 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 480)
- W misce wymieszaj ze sobą wodę z mlekiem w proszku, solą, cukrem i drożdżami.
- Przykryj miskę i odstaw na 10 minut.
- Dodaj 2 łyżki oleju i zamieszaj.
- Wsyp mąkę i mieszaj, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
- Podziel ciasto na 2 części (jedną możesz schować przykrytą do lodówki, ale nawet w niej będzie rosło).
- Blachę, patelnię (którą można wsadzić do piekarnika) lub inną metalową foremkę o grubym dnie, posmaruj 3 łyżkami oleju.
- Ciasto rozwałkuj lub rozciągnij, aby pasowało do wybranej przez Ciebie formy, a następnie umieść je w niej i przykryj ściereczką.
- Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie na cieście wystarczy położyć co tylko chcemy i piec tak przygotowaną pizzę w piekarniku w temperaturze 250ºC, aż ciasto zrobi się złoto-brązowe.
- Z drugą połówką ciasta postępuj tak samo, od punktu 7.
Mam nadzieję, że uda mi się w miarę szybko wrzucić przepis na pizzę na tym spodzie, bo wychodzą rewelacyjne, więc i momentalnie znikają. Tak że na razie zostawiam Was z samą fotką, na której widać, jak spód pięknie wygląda.
Koniecznie zobaczcie też inne przepisy na ciasta na pizzę, które znajdziecie TU.
Źródło: Simply, Taralynn