Z czym kojarzy Wam się popcorn? Pewnie tak samo, jak mnie – z wielkim pudłem tego słonego, chrupiącego dobrodziejstwa zjadanego w kinie, zwykle jeszcze podczas reklam. A zdarza Wam się przygotowywać popcorn samodzielnie? To prostsze, niż się wydaje, a daje mnóstwo możliwości. Nie trzeba się przecież ograniczać do polania masłem i posypania solą. Można zrobić coś o wiele ciekawszego i oryginalniejszego. A kojarzycie szyszki? Słodkie, krówkowe „ciastka” z ryżu preparowanego. Te słodko-pikantne popcornowe kule są trochę jak popularne szyszki – podobnie się je przygotowuje i też nie można się od nich oderwać.
Składniki:
- 9 szklanek uprażonego popcornu (nie suchych ziaren)
- 1 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki niesłodzonego kakao
- skórka z 1 pomarańczy
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Co i jak:
- Weź brytfankę lub inne duże naczynie i posmaruj je masłem lub innym tłuszczem i wsyp popcorn.
- W rondelku umieść wodę i cukier. Gotuj na dużym ogniu, aż cukier się rozpuści.
- Dodaj ocet i sól, doprowadź do wrzenia, a potem gotuj jeszcze około 5-7 minut.
- Zdejmij rondelek z ognia i dodaj masło, kakao, skórkę z pomarańczy, pieprz cayenne i ekstrakt waniliowy.
- Mieszaj aż składniki się połączą.
- Zalej popcorn tak przygotowanym syropem i wymieszaj łyżką, aż cały popcorn zostanie pokryty.
- Odstaw go na chwilę, aby przestygł na tyle, żeby można było go dotykać.
- Nasmaruj ręce masłem lub innym tłuszczem i zacznij lepić kule z popcornu. Lepiąc kule nie bój się mocno ściskać popcornu, będzie się lepiej trzymał. Jeśli popcorn zacznie przyklejać Ci się do dłoni, ponownie posmaruj je tłuszczem. Kule powinny mieć średnicę około 7 cm.