Popcornowe czekoladowe kule z chili

0

Z czym kojarzy Wam się popcorn? Pewnie tak samo, jak mnie – z wielkim pudłem tego słonego, chrupiącego dobrodziejstwa zjadanego w kinie, zwykle jeszcze podczas reklam. A zdarza Wam się przygotowywać popcorn samodzielnie? To prostsze, niż się wydaje, a daje mnóstwo możliwości. Nie trzeba się przecież ograniczać do polania masłem i posypania solą. Można zrobić coś o wiele ciekawszego i oryginalniejszego. A kojarzycie szyszki? Słodkie, krówkowe „ciastka” z ryżu preparowanego. Te słodko-pikantne popcornowe kule są trochę jak popularne szyszki – podobnie się je przygotowuje i też nie można się od nich oderwać.

Składniki:

  • 9 szklanek uprażonego popcornu (nie suchych ziaren)
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki niesłodzonego kakao
  • skórka z 1 pomarańczy
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Co i jak:

  1. Weź brytfankę lub inne duże naczynie i posmaruj je masłem lub innym tłuszczem i wsyp popcorn.
  2. W rondelku umieść  wodę i cukier. Gotuj na dużym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  3. Dodaj ocet i sól, doprowadź do wrzenia, a potem gotuj jeszcze około 5-7 minut.
  4. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj masło, kakao, skórkę z pomarańczy, pieprz cayenne i ekstrakt waniliowy.
  5. Mieszaj aż składniki się połączą.
  6. Zalej popcorn tak przygotowanym syropem i wymieszaj łyżką, aż cały popcorn zostanie pokryty.
  7. Odstaw go na chwilę, aby przestygł na tyle, żeby można było go dotykać.
  8. Nasmaruj ręce masłem lub innym tłuszczem i zacznij lepić kule z popcornu. Lepiąc kule nie bój się mocno ściskać popcornu, będzie się lepiej trzymał. Jeśli popcorn zacznie przyklejać Ci się do dłoni, ponownie posmaruj je tłuszczem. Kule powinny mieć średnicę około 7 cm.

Popcornowe kule czekolada chili 3

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.