Pomidorówka należy do wąskiego grona zup, które akceptuję, chociaż w życiu jadłem ją dobrą tylko w 2 miejscach. Nie wiem jak wy, ale ja zawsze jadłem ją na rosole, zrobioną z dużych pomidorów, na przykład malinowych. Tym chętniej rzuciłem okiem na przepis całkiem inny od tego, co znam z domu. Zapiekanie w większości małych pomidorków, potem gotowanie ich przez chwilę z cebulką, no i bazylia. Czułem, że to musi smakować dobrze. Zupa wyszła świetnie, była bardzo intensywna i słodka. Niestety zrobiłem ją z jedną papryczką chili, a dla mnie to za mało, więc i wam polecam robić ją z przynajmniej 2 papryczek, no chyba, że ich nie lubicie. No i koniecznie podajcie ją ze śmietaną. Zupa jest tak syta, że spokojnie wystarczy na przynajmniej 4 porcje.
Składniki:
- 4 duże pomidory (najlepiej malinowe)
- 1kg pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chili
- 2 małe czerwone cebule
- 4 łyżki octu balsamicznego
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- ciabatta, chleb lub bułki
- kwaśna śmietana (u mnie 12{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5})
Co i jak:
- Pomidory umyj. Ułóż na blasze od piekarnika całe pomidorki koktajlowe i pocięte w ćwiartki duże pomidory.
- Papryczki i czosnek posiekaj.
- Polej pomidory oliwą, posyp papryką, czosnkiem solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Ciabattę, chleb lub bułki pokrój lub porozrywaj, polej oliwą i przełóż do brytfanki.
- Do piekarnika rozgrzanego do 220°C włóż na najwyższą półkę pomidory, a mniej więcej pośrodku umieść pieczywo. Piecz około 15 minut, czasem dłużej. Pomidory powinny być pomarszczone, a nawet lekko przypalone.
- Do garnka wlej trochę oliwy i smaż w nim posiekaną cebulę, aż zmięknie.
- Dodaj ocet balsamiczny do cebuli i gotuj jeszcze chwilę.
- Pomidory przełóż do garnka z cebulą i gotuj chwilę, mieszając co jakiś czas, aż się ładnie rozpadną.
- Przelej wszystko z garnka do blendera, dodaj bazylię i zmiel na taką konsystencję, jaka Ci odpowiada (u mnie na gładko).
- Podawaj ze kleksem śmietany, polane oliwą i z grzankami.
South Beach
Jak dostosować do diety:
Faza I: bez grzanek i śmietany, ewentualnie z jogurtem naturalnym light lub serkiem wiejskim light
Faza II: z pełnoziarnistymi grzankami
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni" ISBN 978-83-61428-45-9