Pomidorówka z pieczonych pomidorów

0

Pomidorówka należy do wąskiego grona zup, które akceptuję, chociaż w życiu jadłem ją dobrą tylko w 2 miejscach. Nie wiem jak wy, ale ja zawsze jadłem ją na rosole, zrobioną z dużych pomidorów, na przykład malinowych. Tym chętniej rzuciłem okiem na przepis całkiem inny od tego, co znam z domu. Zapiekanie w większości małych pomidorków, potem gotowanie ich przez chwilę z cebulką, no i bazylia. Czułem, że to musi smakować dobrze. Zupa wyszła świetnie, była bardzo intensywna i słodka. Niestety zrobiłem ją z jedną papryczką chili, a dla mnie to za mało, więc i wam polecam robić ją z przynajmniej 2 papryczek, no chyba, że ich nie lubicie. No i koniecznie podajcie ją ze śmietaną. Zupa jest tak syta, że spokojnie wystarczy na przynajmniej 4 porcje.

Składniki:

  • 4 duże pomidory (najlepiej malinowe)
  • 1kg pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili
  • 2 małe czerwone cebule
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ciabatta, chleb lub bułki
  • kwaśna śmietana (u mnie 12{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5})

Co i jak:

  1. Pomidory umyj. Ułóż na blasze od piekarnika całe pomidorki koktajlowe i pocięte w ćwiartki duże pomidory.
  2. Papryczki i czosnek posiekaj.
  3. Polej pomidory oliwą, posyp papryką, czosnkiem solą i pieprzem. Wymieszaj.
  4. Ciabattę, chleb lub bułki pokrój lub porozrywaj, polej oliwą i przełóż do brytfanki.
  5. Do piekarnika rozgrzanego do 220°C włóż na najwyższą półkę pomidory, a mniej więcej pośrodku umieść pieczywo. Piecz około 15 minut, czasem dłużej. Pomidory powinny być pomarszczone, a nawet lekko przypalone.
  6. Do garnka wlej trochę oliwy i smaż w nim posiekaną cebulę, aż zmięknie.
  7. Dodaj ocet balsamiczny do cebuli i gotuj jeszcze chwilę.
  8. Pomidory przełóż do garnka z cebulą i gotuj chwilę, mieszając co jakiś czas, aż się ładnie rozpadną.
  9. Przelej wszystko z garnka do blendera, dodaj bazylię i zmiel na taką konsystencję, jaka Ci odpowiada (u mnie na gładko).
  10. Podawaj ze kleksem śmietany, polane oliwą i z grzankami.

 

South Beach

Jak dostosować do diety:

Faza I: bez grzanek i śmietany, ewentualnie z jogurtem naturalnym light lub serkiem wiejskim light
Faza II: z pełnoziarnistymi grzankami

 

Pomidorowa z pieczonych pomidorów

Pomidorowa z pieczonych pomidorów

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni" ISBN 978-83-61428-45-9
Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.