Placuchy racuchy z białym serem

0

Dziś na śniadanie jedliśmy jedno z moich ulubionych dań, które robiła mi moja mama. Jak smaczne jest to proste danie ciężko opisać, więc zamiast się tu rozpisywać, przejdę od razu do przepisu.

wege

 

skladniki_rib

  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 400g zsiadłego mleka
  • 25og sera białego (u mnie tłustego)

przygotowanie_rib

  1. Wymieszaj w misce mąkę i sodę, a następnie dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie.
  2. Na patelnię wlej olej tak, aby pokrył prawie całe dno i rozgrzej go.
  3. Ciasto nakładaj łyżką na patelnię i delikatnie je rozprowadź, ale bez przesady, nie mogą być zbyt cienkie.
  4. Gdy osiągną złoto-brązowy kolor, przerzuć je na drugą stronę, żeby z drugiej strony też się zrumieniły.
  5. Tak upieczone placki najlepsze są posypane cukrem i jedzone jeszcze ciepłe, kiedy ser się rozpływa.

Smacznego.

South Beach

Jak dostosować do diety:

Faza II: ze słodzikiem zamiast cukru, z mąką pełnoziarnistą, z odtłuszczonym serem, ewentualnie z białkiem ubitym na sztywno (żeby mimo pełnoziarnistej mąki, nadal były puszyste)

 

Placucy racuchy

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.