Pizza z jajkiem

2

Kilka razy w moim życiu jadłem pizzę z jajkiem i nigdy mi nie smakowała. Ale nie mając pomysłów na danie z jajkiem, a wiedząc, że muszę zrobić coś na Jaja Marcowe, postanowiłem zrobić taką samodzielnie mając nadzieję, że będzie choć trochę smaczna. I okazała się pyszna.

wieprzowina

bez-dodatku-cukru-mini

skladniki_rib

  • ½ ciasta na pizzę
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 2-4 plastry boczku
  • 1 szalotka
  • 100g-150g mozzarelli

Sos:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

przygotowanie_rib

  1. Pomidory zagotuj razem z bazylią i czosnkiem, odparowując je trochę, żeby sos zgęstniał. Dopraw do smaku.
  2. Sos rozprowadź na spodzie pizzy, ale nie za dużo, a resztę odłóż na bok, możesz go użyć do polania już gotowej pizzy.
  3. Ułóż teraz na pizzy starty ser, umyty i odciśnięty szpinak, cebulkę i pokrojony boczek, a następnie na środek wbij jajko.
  4. Tak przygotowaną pizzę włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz 15-20 minut w temperaturze 250°C.

Smacznego.

Pizza z jajkiem

Doskonale smakuje podana z:

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

2 komentarze

  1. Widziałam kiedyś pizze z plasterkami jajka na twardo ale takiej jeszcze nie.. 🙂 Już wiem co mężowi zaserwować na kolację. Wygląda pysznie!

  2. szczerze mówiąc, jak ukręciłem placka i dodałem składniki wyglądało genialnie, ale smak nie był już taki przekonujący, kwestia gustu.

Polub Męski Wypas na Facebooku!