Pikantne prażone pestki dyni

0

Przeglądałem sobie ostatnio różne blogi kulinarne, głównie zagraniczne. Szukałem alternatywy dla pikantnych orzeszków ziemnych, które uwielbiam, Tak trafiłem na ciekawego bloga My Life Runs On Food. Znalazłem tam przepis na pyszne prażone pestki dyni w pikantnych przyprawach. Spróbowałem, nawet dwa razy. Są super, dlatego Wam też je bardzo polecam.

wege

bez-laktozy-mini bez-jajek-mini bez-glutenu-mini

skladniki_rib

  • 1 szklanka pestek dyni
  • 1 łyżka mielonej przyprawy harissa
  • 1 łyżeczka cuminu
  • 1 łyżeczka ziarenek  kminku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy

przygotowanie_rib

  1. Wsyp wszystkie składniki na patelnię i wymieszaj.
  2. Piecz ciągle mieszając na średnim ogniu, aż pestki zaczną „trzaskać”. Wtedy zdejmij z ognia i przesyp do miski. Uważaj, żeby nie spalić pestek( (mi dopiero druga porcja wyszła dobra, bo za pierwszym razem wszystko spaliłem)

Smacznego.

South Beach

Jak dostosować do diety:

Faza I i II: jeść nie więcej niż 2 łyżki dziennie (np. jako chrupiąca posypka do sałatki)

 

Pikantne pestki dyni

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.