Daria zajrzała wczoraj do kalendarza i oznajmiła mi, że dziś jest dzień pikantnych potraw. Toż to moje święto! Nie byłbym sobą, gdybym nie wykorzystał takiej okazji do przygotowania czegoś ostrego. Padło na pałki z kurczaka w 2 odsłonach. Jedna, dla mniej odważnych, średnio pikantna, a druga idealna dla mnie. Obie są bardzo proste i szybkie – nacinasz kawałki kurczaka, obtaczasz w mieszance przypraw i wrzucasz do piekarnika. Prościej się nie da. A po upieczeniu są soczyste, z wierzchu lekko chrupiące i przyjemnie ostre.



Średnio ostre:
- 8 pałek z kurczaka
- 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- szczypta soli
Ostre:
- 8 pałek z kurczaka
- 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- szczypta soli
- Kurczaka umyj i odsącz na papierowych ręcznikach.
- Przyprawy wymieszaj ze sobą.
- Natnij w kilku miejscach skórę na pałkach.
- Kurczaka obtocz w przyprawach.
- Piecz w temperaturze 200ºC przez 45 minut.
Pikantne pałki kurczaka gotowe.