Pikantna Frittata

0

Dziś na śniadanie proponuję wam frittatę. Danie to poza tym, że jest proste do wykonania, ma jeden ogromny plus – czyści wasze lodówki z resztek jedzenia, ponieważ do frittaty możemy dodawać chyba wszystko, co nam przyjdzie do głowy. Polecam, jeśli macie jakiś gości, którzy niespodziewanie zostali na śniadanie.

wieprzowina

bez-glutenu-minibez-dodatku-cukru-mini

skladniki_rib

  • 7-8 jajek
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szalotki
  • 3 posiekane suszone pomidory
  • 1-2 posiekane ząbki czosnku
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • 100g -150g bekonu pociętego w kostkę (pomiń w wersji wegetariańskiej)
  • 2 papryczki chipotle w zalewie (albo dowolna inna ostra papryka)
  • 1 łyżeczka przyprawy harissa (lub łyżeczka ostrej papryki w proszku)
  • 1 łyżeczka oregano

przygotowanie_rib

  1. Jajka ubij razem se śmietaną i przyprawami.
  2. Pozostałe składniki podsmaż na patelni, a następnie przełóż do foremki do pieczenia.
  3. Dodaj ubite jajka i wymieszaj.
  4. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30-35 minut, aż masa jajeczna się całkowicie zetnie.

Smacznego.

South Beach

Jak dostosować do diety:

Faza I i II: bez śmietany lub z jogurtem naturalnym light, bez kukurydzy, z bekonem bez tłuszczu lub chudą wędliną

 

Frittata

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.