Piersi kurczaka w słodkim sosie musztardowym

0

Kiedy nie chce się nic, a trzeba coś zjeść, najlepiej coś smacznego, robi się problem. Bo lenistwo nie pozwala stać długo przy garach. W takich sytuacjach, jeśli macie w lodówce piersi z kurczaka, teoretycznie wchodzicie i wychodzicie z kuchni, a obiad pojawia się 40 minut później. Słodki i musztardowy kurczak zachęci Was swoim zapachem już w połowie pieczenia, kiedy będziecie się obijać na kanapie, więc uważajcie na ślinotok!

drob

bez-jajek-mini bez-laktozy-mini bez-glutenu-mini
Piersi kurczaka w słodkim sosie musztardowym 03  meskiwypas.pl

skladniki_rib

  • 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka
  • ½ szklanki musztardy Dijon
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki melasy
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

przygotowanie_rib

  1. Każdą pierś przekrój wzdłuż na pół, żeby uzyskać dwa płaskie płaty tej samej grubości.
  2. Musztardę, miód, melasę i ocet wymieszaj ze sobą.
  3. Wylej odrobinę tak przygotowanego sosu na blachę/naczynie w którym będziesz piec kurczaka.
  4. Następnie umieść kurczaka na blaszce i zalej go resztą sosu.
  5. Posyp solą i pieprzem.
  6. Piecz w rozgrzanym do 220ºC piekarniku przez 30-40 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekanym rozmarynem.

Piersi kurczaka w słodkim sosie musztardowym 02 meskiwypas.pl

Jeśli zastanawiacie się co to za pyszne ziemniaki leżą obok kurczaka, zajrzyjcie TUTAJ

niemiecka-salatka-ziemniaczana-meskiwypas-2v2

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.