Lubisz pierogi? No przecież każdy lubi. Ale średnio kojarzą się z imprezami. A te? Są idealną przekąską do piwa. Zrobiłem je specjalnie do nowego Książęcego Burgundowego Trzy Słody i to był strzał w dziesiątkę! Wystarczy oprócz piwa postawić przy nich śmietanę lub śmietanę wymieszaną z sambalem dla zaostrzenia smaku, a przepis na idealne spotkanie ze znajomymi.
Jak smakują? Oryginalnie. Nadzienie jest słodkawe dzięki ananasowi, a jednocześnie nieco pikantne dzięki harissie, papryczce i cebulce. Do tego ta mega chrupiąca skórka… Nic, tylko zanurzyć w sosie, ugryźć i popić dobrym piwem.
Składniki:
Ciasto:
- 2 ½ szklanki mąki typu 00 (lepiej zacząć od 1 i dosypywać, aż będzie odpowiednia konsystencja)
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki rozpuszczonego smalcu
Farsz:
- 100g suchej, czerwonej soczewicy
- 4-5 plastrów ananasa (może być z puszki)
- 1 średnia papryczka chili
- 2 cebulki dymki
- 200g wędzonej piersi z kurczaka
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 50g orzechów nerkowca
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka harissy
- olej do głębokiego smażenia
Co i jak:
- Soczewicę wypłucz (bez namaczania), ugotuj do miękkości, po czym odcedź i odstaw do przestudzenia.
- Plastry ananasa pokrój na 16 cząstek każdy (nie mniejsze).
- Papryczkę chili (bez pestek), dymkę, wędzoną pierś oraz orzechy drobno posiekaj.
- Dodaj śmietanę, żółtka oraz przyprawy, całość wymieszaj z soczewicą.
- Odstaw farsz na kilkanaście minut i przełóż na sitko (ananas puści sok i bez odsączenia ciężko będzie lepić pierogi).
- Ze składników wyrób elastyczne, nieklejące ciasto. Rozwałkuj je na grubość 2-3mm i dużym kubkiem wykrawaj koła.
- Na środku każdego koła ułóż po 1 łyżce odsączonego farszu, palcem posmaruj brzeg wodą.
- Złóż na pół, dokładnie zaklej brzegi. Możesz je ozdobnie zawinąć.
- Rozgrzej olej do 190°C.
- Smaż pierożki, aż będą złoto-brązowe, z wyraźnymi bąblami.
- Podawaj z piwem (najlepiej Książęcym Burgundowe Trzy Słody) i kwaśną śmietaną, ewentualnie śmietaną z sambalem.