Pierożki do piwka – z soczewicą i ananasem

0

Lubisz pierogi? No przecież każdy lubi. Ale średnio kojarzą się z imprezami. A te? Są idealną przekąską do piwa. Zrobiłem je specjalnie do nowego Książęcego Burgundowego Trzy Słody i to był strzał w dziesiątkę! Wystarczy oprócz piwa postawić przy nich śmietanę lub śmietanę wymieszaną z sambalem dla zaostrzenia smaku, a przepis na idealne spotkanie ze znajomymi.
Jak smakują? Oryginalnie. Nadzienie jest słodkawe dzięki ananasowi, a jednocześnie nieco pikantne dzięki harissie, papryczce i cebulce. Do tego ta mega chrupiąca skórka… Nic, tylko zanurzyć w sosie, ugryźć i popić dobrym piwem.

Pierożki do piwka - z soczewicą i ananasem

Składniki:

Ciasto:

  • 2 ½ szklanki mąki typu 00 (lepiej zacząć od 1 i dosypywać, aż będzie odpowiednia konsystencja)
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki rozpuszczonego smalcu

Farsz:

  • 100g suchej, czerwonej soczewicy
  • 4-5 plastrów ananasa (może być z puszki)
  • 1 średnia papryczka chili
  • 2 cebulki dymki
  • 200g wędzonej piersi z kurczaka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 50g orzechów nerkowca
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka harissy
  • olej do głębokiego smażenia

Co i jak:

  1. Soczewicę wypłucz (bez namaczania), ugotuj do miękkości, po czym odcedź i odstaw do przestudzenia.
  2. Plastry ananasa pokrój na 16 cząstek każdy (nie mniejsze).
  3. Papryczkę chili (bez pestek), dymkę, wędzoną pierś oraz orzechy drobno posiekaj.
  4. Dodaj śmietanę, żółtka oraz przyprawy, całość wymieszaj z soczewicą.
  5. Odstaw farsz na kilkanaście minut i przełóż na sitko (ananas puści sok i bez odsączenia ciężko będzie lepić pierogi).
  6. Ze składników wyrób elastyczne, nieklejące ciasto. Rozwałkuj je na grubość 2-3mm i dużym kubkiem wykrawaj koła.
  7. Na środku każdego koła ułóż po 1 łyżce odsączonego farszu, palcem posmaruj brzeg wodą.
  8. Złóż na pół, dokładnie zaklej brzegi. Możesz je ozdobnie zawinąć.
  9. Rozgrzej olej do 190°C.
  10. Smaż pierożki, aż będą złoto-brązowe, z wyraźnymi bąblami.
  11. Podawaj z piwem (najlepiej Książęcym Burgundowe Trzy Słody) i kwaśną śmietaną, ewentualnie śmietaną z sambalem.

Pierożki do piwka - z soczewicą i ananasem

Przekaż dalej

O autorze

Roztargniona posiadaczka wyjątkowo krótkiej pamięci, wielbicielka niemal wszystkiego, co słodkie (poza rodzynkami) i orzechowe. Ten blog powstał przez moją niechęć do pieczenia żeberek.

Komentarze są wyłączone.