Pieczone ziemniaki prawie Hasselbacki

1
Daria twierdzi, że nie lubi ziemniaków, więc zwykłe, ugotowane na naszym stole się nie pojawiają, a ja muszę kombinować. I tym razem wykombinowałem zapiekankę z cienkich plasterków ziemniaków i boczku. „Hasselbacki” nie są nacinane do końca, to takie wachlarze z kartofli, ale gdzie ja, facet, będę robił wachlarzyki? Dociąłem do końca i są plastry. I to poprzekładane cebulą, chrupiące z wierzchu, ze słonym boczkiem i chili. Niech Was zewnętrzna skorupka nie zwiedzie, w środku zostają miękkie.

wieprzowina

bez-laktozy-minibez-jajek-mini

bez-dodatku-cukru-minibez-glutenu-mini

skladniki_rib

  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 14 średnich ziemniaków
  • 4-5 plastrów boczku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka tymianku lub rozmarynu
  • 1 łyżeczka płatków chili

przygotowanie_rib

  1. W rondelku rozpuść masło z olejem.
  2. Nasmaruj blachę lub naczynie żaroodporne odrobiną tłuszczu.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry (możesz zrobić ziemniaki Hasselback nie docinając ich do końca).
  4. Ułóż je w naczyniu lub blaszce, wkładając co 3-5 plastrów ziemniaka cienki plasterek cebuli.
  5. Polej je pozostałym tłuszczem, posyp solą i płatkami chili.
  6. Piecz w piekarniku w temperaturze 190°C przez 1½ godziny.
  7. Boczek pokrój w kostkę lub małe paski i podsmaż na patelni.
  8. Wyjmij ziemniaki z piekarnika, posyp boczkiem i polej wytopionym z niego tłuszczem.
  9. Włóż wszystko do piekarnika na kolejne 30 minut. (jeśli po tym czasie ziemniaki nadal będą surowe, musisz piec dłużej).
  10. Po wyjęciu z piekarnika posyp tymiankiem lub rozmarynem.

I Twoje Pieczone ziemniaki prawie Hasselbacki gotowe.

Pieczone ziemniaki prawie Hasselbacki

 

źródło: Joyously Domestic

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

1 komentarz

Polub Męski Wypas na Facebooku!