Dziś niedziela, więc przydałaby się pyszna kolacja. Fajnie by było wykorzystać do niej kurczaka z rosołu, który sam w sobie nie robi jakiś fajerwerków na stole. Cóż, wygląda po prostu źle. Ale za to mięso jest bardzo smaczne i można z nim zrobić pyszny, delikatny i kremowy sos. Spróbujcie, na pewno Wam zasmakuje.
- 3 ząbki czosnku
- 60g suszonych pomidorów
- 200g gotowanego kurczaka porwanego na małe kawałki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 szklanka śmietany 18%
- 125g mozzarelli
- 200g makaronu penne lub innego (jeśli jesteś uczulony na gluten, użyj makaronu bezglutenowego, a jeśli na jajka, użyj bezjajecznego)
- kilka listków bazylii
- Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pamiętaj, aby zachować 1 szklankę wody z gotowania makaronu.
- Pomidory pokrój i razem z przeciśniętym czosnkiem podsmaż przez około minutę na 2 łyżkach oliwy z pomidorów.
- Dodaj i podsmaż przez chwilę kurczaka z łyżeczką słodkiej papryki.
- Dodaj porwaną na kawałki mozzarellę i śmietanę.
- Gotuj, aż ser się rozpuści.
- Dodaj makaron i wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj tyle wody z gotowania, aby miał odpowiednią dla Ciebie konsystencję.
- Posyp bazylią i ewentualnie papryką. Może też przydać się dodatkowa szczypta soli.