Penne alla Vodka

0

W tak piękny dzień jak dziś ma się ochotę zjeść coś równie letniego, jak pogoda panująca za oknem. Dobrze byłoby połączyć to z majówką, która dla wielu z nas kojarzy się z wódką. Na szczęście znalazłem przepis, który łączy ze sobą smak słonecznej Italii z produktem, który w naszej kulturze ma tak wielkie znaczenie – naszą swojską wódką.

wieprzowina

bez-dodatku-cukru-mini bez-glutenu-minibez-jajek-mini

 

skladniki_rib

  • 3 łyżki masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 60g szynki prosciutto
  • 2 puszki pomidorów
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 200g tłustej śmietany
  • ¼ szklanki wódki
  • szczypta soli
  • 450g makaronu penne (jeśli jesteś uczulony na gluten wybierz makaron bezglutenowy, a jeśli na jajka, wybierz makaron nie zawierający jajek)
  • parmezan do posypania

przygotowanie_rib

  1. Na roztopionym maśle smaż posiekany czosnek, aż nabierze złotego koloru.
  2. Następnie dodaj do niego pokrojoną w wąskie paski szynkę i smaż jeszcze przez minutę.
  3. Dołóż pokrojone w dużą kostkę i odsączone pomidory oraz mieloną paprykę.
  4. Gotuj na małym ogniu 5 minut. Po upływie tego czasu, wlej śmietankę i często mieszając, gotuj jeszcze minutę.
  5. Dolej wódkę i gotuj kolejne 2 minuty.
  6. Dopraw solą do smaku.
  7. Podawaj wymieszane z ugotowanym makaronem penne i posypane parmezanem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z "Książki kucharskiej rodziny Soprano" opracowanej przez Artiego Bucco, ISBN 978-83-247-0968-7
Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.