Chciałbyś wyjechać do Australii, ale nie możesz? Zbliż się do niej jej najpopularniejszym, a jednocześnie najlepszym deserem – Pavlovą.
Chrupiąca, słodka beza + puszysta śmietana i świeże owoce. To wbrew pozorom nie jest taki trudny deser, jak niektórzy twierdzą. A z pewnością podbije serce Twojej kobiety.
Składniki:
- 4 białka
- 220g cukru pudru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (nie mąki!)
- 2 łyżeczki octu spirytusowego
- duży kubek śmietany kremówki (30%)
- świeże owoce (kiwi i granat)
Co i jak:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Przygotuj blachę – wyłóż ją papierem do pieczenia i odrysuj od talerza duże kółko.
- Białka ubij na sztywno i nie przerywając miksowania, wmieszaj cukier puder.
- Jak masa będzie błyszcząca, dodaj skrobię i ocet. Dokładnie wymieszaj na małych obrotach.
- Przełóż masę na przygotowany papier do pieczenia starając się uformować koło. Możesz wygładzić wierzch.
- Włóż blachę do piekarnika i natychmiast obniż temperaturę do 150°C.
- Piecz 30 minut, po czym zostaw bezę do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku.
- Jak beza jest już zimna, delikatnie przełóż ją na talerz, ubij śmietanę i wyłóż ją na wierzch.
- Ozdób wierzch owocami i podawaj.
Wpis bierze udział w akcji Wspólne gotowanie z Formułą – Australia.