Pavlova

6

Chciałbyś wyjechać do Australii, ale nie możesz? Zbliż się do niej jej najpopularniejszym, a jednocześnie najlepszym deserem – Pavlovą.

Chrupiąca, słodka beza + puszysta śmietana i świeże owoce. To wbrew pozorom nie jest taki trudny deser, jak niektórzy twierdzą. A z pewnością podbije serce Twojej kobiety.

Pavlova meskiwypas.pl

Składniki:

  • 4 białka
  • 220g cukru pudru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (nie mąki!)
  • 2 łyżeczki octu spirytusowego
  • duży kubek śmietany kremówki (30{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5})
  • świeże owoce (kiwi i granat)

Co i jak:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Przygotuj blachę – wyłóż ją papierem do pieczenia i odrysuj od talerza duże kółko.
  3. Białka ubij na sztywno i nie przerywając miksowania, wmieszaj cukier puder.
  4. Jak masa będzie błyszcząca, dodaj skrobię i ocet. Dokładnie wymieszaj na małych obrotach.
  5. Przełóż masę na przygotowany papier do pieczenia starając się uformować koło. Możesz wygładzić wierzch.
  6. Włóż blachę do piekarnika i natychmiast obniż temperaturę do 150°C.
  7. Piecz 30 minut, po czym zostaw bezę do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku.
  8. Jak beza jest już zimna, delikatnie przełóż ją na talerz, ubij śmietanę i wyłóż ją na wierzch.
  9. Ozdób wierzch owocami i podawaj.

Wpis bierze udział w akcji Wspólne gotowanie z Formułą – Australia.

Pavlova meskiwypas.pl

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

6 komentarzy

  1. Gabryś, musisz jeszcze zrobić opcję DRUKUJ, bo ciągle muszę robić screeny 😛

Polub Męski Wypas na Facebooku!