Paluszki z kurczaka

2

Duma mnie rozpiera. Przede wszystkim dlatego, że nie spodziewałem się aż tak pysznego wyniku moich eksperymentów. Piersi z kurczaka, kilka przypraw i już wiem, że raczej prędko nie odwiedzę KFC, kiedy najdzie mnie ochota na pysznego, chupiącego kurczaka. W kilka minut zrobiłem genialne paluszki, które nie dość, że są bardzo smaczne, to nie są smażone na głębokim oleju. Po prostu niebo w gębie! I to idealne na obiad i imprezy. W przypadku tej drugiej wersji, polecam z sosem do maczania, np. BBQ lub czosnkowym.

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 80g niesłodkich płatków kukurydzianych
  • 1½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1½ łyżeczki mielonego czosnku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Co i jak:

  1. Piersi umyj i oczyść, pokrój w paski grubości palca.
  2. Płatki kukurydziane pokrusz (nie na mąkę, ale dosyć drobno) i dodaj do nich przyprawy. Wymieszaj.
  3. Do miseczki wbij jajko i dodaj łyżeczkę wody, roztrzep je.
  4. Każdy pasek kurczaka zanurz w jajku, a następnie obtocz w płatkach z przyprawami.
  5. Kawałki umieść na blasze do pieczenia.
  6. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez 6-7 minut, po czym odwróć każdy kawałek i piecz kolejne 6-7 minut.

Smacznego.

paluszki z kurczaka

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

2 komentarze

  1. Kurczaczki wczoraj tak podkręciły że już się zastanawiam czy dzisiaj nowym autem nie pojechać do Was i nie zjeść tego co zostało z wczoraj…. cokolwiek…. wszystko było dobre :]

Polub Męski Wypas na Facebooku!